Kino forum, izložba i otvorena vrata

Obilježili smo Dan škole na jedan neuobičajen i domišljat način. Okupili smo se u kino dvorani Callegro te svi zajedno pogledali film «Trener Carter». Program je vodila Lucija Tokić, učenica 3.a razreda. U slavljeničko jutro uveo nas je Zbor naše škole s izvedbama Oče naš, Mamma mia i Money, money pod ravnanjem prof. Tomislava Pehara. Prigodnu riječ u povodu Dana škole uputio nam je svima ravnatelj mons. Kokić, koji nas je potaknuo na razmišljanje kako Bog želi da svatko od nas bude kreator života, da ne gleda ono što drugi rade nego uvijek razmišlja o svojim postupcima jesu li dobri, vrijedni, istiniti … navodeći mudru narodnu izreku „Čovjek snuje, a Bog određuje!“

Uslijedila je projekcija filma “Trener Carter”, redatelja Thomasa Cartera na temu srednjoškolskog sporta kao jedne od rijetkih mogućnosti svjetlije budućnosti mladih Afroamerikanca iz siromašnih četvrti Kalifornije. Ova sportska drama je uvjerljiva, detaljna i precizna, napravljena bez suvišne patetike jer je riječ o filmu temeljenom na stvarnim događajima. Mnogi bi odustali suočeni s nezainteresiranim «klincima» i gnjevom njihovih roditelja, no ne i trener Carter koji prihvaća ponuđeni posao košarkaškog trenera u svojoj bivšoj srednjoj školi, u siromašnom getu Richmonda, gdje je svojevremeno bio jednako tako uspješan sportaš. Carter želi promijeniti slabe rezultate košarkaške momčadi, ali i negativan stav koji njegovi igrači pokazuju izvan terena, što planira postići uvođenjem strogog režima ponašanja. Sa svojim igračima potpisuje ugovor kojim nisu propisane samo njihove sportske obaveze, nego i način odijevanja, pristojno ponašanje te dobre ocjene kao preduvjet mogućnosti igranja košarke u njegovoj ekipi. Na početku takve ideje ne padaju na plodno tlo, ali skorašnji rezultati govore sve, jer je tim u cijeloj sezoni bio neporažen. Samuel L. Jackson i ovdje je dokazao kako je jedan od najboljih holivudskih glumaca, ali prave su zvijezde mlađi glumci koji glume klince pred kojima se odjednom pojavi drugačija budućnost, o kakvoj nikada nisu ni sanjali. Posebno su uvjerljive scene same košarkaške igre, koje kao da su snimljene na kakvoj pravoj natjecateljskoj utakmici. ‘Winning in here is the key to winning out there’ jedna je od njegovih trademark uzrečica kojih u ovom filmu ne nedostaje. Jedna je majka svjesna loših ocjena svoga sina doslovce molila Cartera da stavi njezino dijete u momčad kako bi ga skauti vidjeli. Sa sličnim su zahtjevima dolazili i ostali roditelji. U svijetu poremećenih vrijednosti Samuel L. Jackson se pronašao u ulozi tvrdoglavog, upornog i mudrog čovjeka koji usprkos društveno neprihvatljivim metodama uspijeva ostvariti svoje naume. O tim doživljajima smo nakon filma raspravljali pod ravnanjem don Zdenka Dundovića, povjerenika za mlade zadarske nadbiskupije.

Na Dan škole 18. svibnja u večernjim satima u zadarskom Arheološkom muzeju otvorena je i Izložba tiskarskih znakova koje je u crtaćoj (olovka, ugljen) i grafičkoj tehnici (linorez i otisak na svili) zadnja dva mjeseca izradilo dvadeset naših učenika pod vodstvom prof. Elvire Katić. U izradi radova za Izložbu (koju je pratio i tiskani Katalog) sudjelovali su : Kristina Gulan, Josipa Butić, Ivana Vrkić, Anera Mikulić, Ana Šimunić, Matija Milin, Lucija Šušić, Anđela Čirjak, Ivan Denona, Marijana Oštrić, Kristina Eleršek, Sara Vrsaljko, Marina Lebo, Iva Jelovčić, Anđela Ivoš, Ana Belić, Ivana Vinac, Edi Piplović i Petra Ivas.

Sedamdesetak replika rađeno je po predlošcima naslovnica starih knjiga (od 1501. do 1850. g.) iz Zbirke starih i rijetkih knjiga knjižnice Arheološkog muzeja, u sklopu Međunarodnog dana muzeja i projekta ‘Dodir’. Naslovnice tih knjiga kao važan element prikazuju tiskarski znak koji otkriva kad je, gdje i tko knjigu tiskao, a likovni elementi na tiskarskom znaku govore o porijeklu i svjetonazoru vlasnika tiskare. Npr. tiskarski znak Alda Manunzija (u devet varijanti) prikazuje sidro i delfina, kao simbol čvrstoće, dubine, brzine ili sporosti, ali i profinjenosti. Razni motivi otkrivaju slojevitost i metaforu brojnih životnih stavova i poruka vlasnika tiskare. Ova je izložba, zajedno s izložbom knjiga čije su naslovnice poslužile kao predlošci za radionice u školi i izvan nje, doprinos gimnazijalaca povijesti pisma, knjige i knjižnica i osim inih pedagoških učinaka doprinosi njihovoj kulturnoj i obrazovnoj nadgradnji.

Klasična gimnazija Ivana Pavla II. organizira Dane otvorenih vrata škole koji će se održati 19. i 20. svibnja 2011. u vremenu od 9,00 do 18,00 sati, te 23. svibnja 2011. u vremenu od 14,00 do 18,00 sati u prostorima škole. Zainteresirani mogu saznati sve što ih zanima o životu i radu škole. Ukoliko netko tih dana nije u mogućnosti posjetiti školu, a to bi želio, može to učiniti izvan navedenog vremena bilo koji dan u vremenu od 8,00 do 14,00 sati.

 

 
 

Share this Post