Kazališni studio u klasičnoj

Zahvaljujući Kazališnom studiju koji nas je posjetio već četvrti put

U Klasičnoj oživljena commedia dell’arte

Gđa Nerma Kreso-Kavain i g. Darko Kavain, supružnici i akademski glumci, tvorci su i članovi Kazališnog studija, koji odnedavno boravi na riječkoj adresi. Projekt je osmišljen  kao kombinacija odgojno-obrazovnog i kreativnog rada, gdje se učenicima na pristupačan način oživljuju najveće ličnosti i trenutci iz povijesti kazališta. U Klasičnoj su već četvri put – nakon Držića, Shakespearea i Molierea – na red je došla slavna commedia dell’ arte.

 

U dva je navrata, u četvrtak 6. veljače, svečana dvorana Sjemeništa bila ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta – četvrti i peti sat bili su prvaši i maturanti, a šesti i sedmi sat drugaši i trećaši. Ovaj je put naše odredište bila renesana, točnije 16.st kada se u Italiji pojavila commedia dell’ arte. Dugo je vremena krivo prevođena kao umjetnička komedija, no zapravo točan prijevod glasi: komedija umijeća. Zbog svoje popularnosti ubrzo se proširila u Francusku kao Comédie-Italienne, a u Engleskoj su njeni elementi naturalizirani u lakrdijašku pantomimu.

Glavne su osobine commedie dell’arte: nepostojanje teksta, glumačka improvizacija i umijeće (vještina) te tipizirani likovi čije tragove nalazimo i u suvremenoj kulturi. Tko je mogao znati da današnji klaun svoje podrijetlo vuče od Arlecchina iz commedie dell’arte, a također i onaj tužni klaun sa suzicom zapravo potječe od Pedrolina (u Francuskoj Pierotta). Svi su likovi osim mladih ljubavnika nosili maske, a zapleti ovakvih komedija bili su šablonizirani – radnja se vrtila oko mladog para čiju ljubav brane njihovi roditelji. Slavne likove iz commedie dell’ arte utjelovljuju: Pantalone – venecijanski trgovac, uvijek ozbiljan, rijetko svjesno komičan, sklon dugim tiradama i dobrim savjetima. Njegov pandan –  Dottore iz Bologne je, on je koji put advokat a ponekad liječnik, lakovjeran i razvratni tip, koji govori jednu mješavinu talijnaskog i latinskog. Capitano je zamišljen kao karikatura španjolskog hvalisavog vojnika, koji sve može negdje daleko, ali na licu mjesta kukavički bježi od opasnosti, njegova je francuska inačica Scaramuccio. Među slugama i sluškinjama najznačajniji likovi su Arlecchino – duhovit i spretan mladić, hirovit ljubavnik često bez srca; Pulcinella – opak i lukav, a kako bi se izvukao iz neprilika često se pravi glup pa tobože ne zna što se događa i Columbina – sluškinja koja je često u ljubavnim zavrzlamama s Arlecchinom, Pedrolinom ili kapetanom.

Ubacujući u svoje izlaganje niz smiješnih prizora iz komedije gđa Nerma i g. Darko već su nas dobrano nasmijali, a za kraj iskazali su se i sami učenici. Naime, glumci su ih pozvali u malu kazališnu radionicu čiji je cilj bio izvesti dva smiješna prizora iz komedije. E, to ste tek trebali vidjeti i doživjeti: sama pojava učenika na sceni već je izazvala smijeh njihovih kolega, a kad su počeli glumiti, dvorana se doslovce tresla od smijeha. Svim mladim glumcima svaka čast – trebalo je imati hrabrosti!

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post