Kazališni studio u gostima

U petak 25. siječnja ove godine po treći put su nas posjetili glumci dubrovačkog Kazališnog studija koji se odnedavno nalazi na riječkoj adresi.

 

 

Zašto je Shakespeare ipak genij?


Kazališni studio gostovao po treći put u našoj školi – nakon Držića i Molierea na redu je Shakespeare


U petak 25. siječnja ove godine po treći put su nas posjetili glumci dubrovačkog Kazališnog studija koji se odnedavno nalazi na riječkoj adresi. Podsjetimo: 2010. godine uprizorili su u našoj školskoj dvorani scene iz Držićevih komedija, a protekle 2011. godine s Moliereom su nas doveli u smijeh do suza. Gđa Nerma Kreso-Kavain i g. Darko Kavain, supružnici i akademski glumci, osmislili su ovaj projekt kao kombinaciju odgojno-obrazovnog i kreativnog rada. Naime, osim uprizorenja popularnih scena iz djela velikih dramatičara, učenicima je na zanimljiv način predstavljen i sam autor u kontekstu književnog razdoblja s nizom zanimljivih i životnih detalja – tko bi pomislio da „je Shakespeare pisao gluposti kada njegove stihove podvrgnemo geografskoj i matematičkoj analizi – pa iz Cipra doploviš do Venecije starim jerdrenjakom za pola sata kao u jednoj njegovoj drami. No ipak Shakespeareov genij leži u ljudskosti i dubokoj emotivnosti njegovih dramskih karaktera“ – isatknut će g. Darko.

Očito je, dakle, da smo ove godine gledali i glumili Shakespeareove likove iz dviju njegovih drama: iz komedije San ivanjske noći te tragedije Romeo i Julija. U dva je navrata svečana dvorana Sjemeništa bila ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta: prvaši i drugaši bili su 4. i 5. sat, a trećaši i maturanti 6. i 7. sat. Ovaj je put bio naglasak na onom kreativnom dijelu radionice gdje su se u glumi trebali okušati i naši učenici. Međutim, nije bilo lako skupiti hrabrosti i usuditi se izaći pred pola škole, stoga svaka čast najhrabrijima koji su se odvažili i na taj korak: Jeleni Šimunić, Ivoni Burčul, Karlu Lisici te posebno Andriji Grubiću za kojeg se ispostavilo da krije pravi glumački talent!

Tako smo uz smijeh i naše prve glumačke korake proveli dva neobična školska sata ponavljajući i učeći o Shakespeareu na kreativan i zanimljiv način. Nadajmo se da će biti još prilika za ovakvo osvježivanje redovne nastave!

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post