Kazališni studio predstavio grčku tragediju

POUČNO, SLIKOVITO I KREATIVNO

Kazališni studio predstavio grčku tragediju

 Ponovno smo se okupili u svečanoj dvorani Sjemeništa u utorak 10. veljače s istim cljem kao i prethodna četiri puta – na zanimljiv i slikovit način upoznati presudne trenutke kazališne povijesti.

OZBILJNE TEME

Kazališni studio, koji su osmislili akademski glumci g. Darko Kavain i njegova supruga gđa. Nerma Kreso Kavain, već je postao redovni gost Klasične gimnazije Ivana Pavla II. jer im je ovo već peti pohod našoj školi. Nakon što su nam lani oživjeli commediu dell’ arte uz mnogo smijeha i uz prve glumačke pokušaje hrabrih klasičara, ove smo godine svjedočili nečem sasvim drugačijem. Tema je, naime, bila grčka tragedija što znači da je smijeh ustupio mjesto ozbiljnosti, lagane teme zamijenjene su težima, jednostavni i niski stil postao je sada patetičan i uzvišen, a sve u svrhu pročišćavanja osjećaja ili, kako bi stari Grci rekli, katarze.

IZVORI U MITOVIMA

Da g. Darko Kavain i gđa Nerma Kreso Kavain odlično rade svoj posao, na zanimljiv način i unoseći se potpuno u glumu, potvrđuje i puna dvorana Sjemeništa koju su 4. i 5. sat ispunili prvaši i drugaši, a 6. i 7. sat trećaši i maturanti. U uvodnom je dijelu g. Darko Kavain pojasnio izvorište same tragedije u grčkoj mitologiji – bilo je tu pregršt pitanja vezanih za grčke bogove i važne mitološke junake, ali klasičari su pokazali da su – klasičari! Točno je odgovoreno na svako pitanje, primjerice: Kojih su dvanaest bogova stanovnici Olimpa?Zeus i Hera, Ares i Afrodita, Posejdon i Demetra, Apolon i Artemida, Hermes i Atena, Hefest i Hestija. Tko je riješio Sfinginu zagonetku? – Edip odgovorivši na njeno pitanje da je čovjek taj koji ujutro ide na četiri noge, popodne na dvije a navečer na tri.

RAZVOJ TRAGEDIJE

Slijedio je povijesni prikaz razvoja tragedije od kulta bogu životne radosti i vina Dionizu koji je važan za nastanak ditiramba iz kojeg se kasnije razvila tragedija. Vratili smo se tako u 6. i 5. stoljeće prije Krista kada je Tespis, odvojivši se od kora, postao prvi glumac. Eshil je zatim uveo drugog glumca, a Sofoklo trećeg čime se produbljuje sukob, razvijaju se dijalozi, smanjuje se uloga kora da bi, na posljetku, Euripid dao konačnu formu grčkoj tragediji. Glumci su stavili naglasak na Sofoklove tragedije Kralj Edip i Antigona objasnivši nam podrobnije mit iz kojeg su proizašli sukobi u navedenim tragedijama, a g. Darko Kavain nadahnuto je izveo Edipov monolog. Za kraj se već uobičajila mala kazališna radionica u kojoj sudjeluju i učenici – tako su se Marko Brzović, koji već ima iskustva od lani te se pokazao jako dobar u svojoj ulozi, i Val Kraljević, a nakon njih Zvonimir Barunčić i Bernard Lacić okušali u ulogama Eteokla i Polinika u borbi za tebansko prijestolje. Pohvala dečkima! Na taj je način završio ovaj obrazovno-kreativni susret u kojem smo nešto ponovili, nešto novo saznali, a svakako osvježili nastavu iz hrvatskog jezika.

D.S.

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post