»KAZALIŠNI STUDIO« JUBILARNI, DESETI PUT U KLASIČNOJ

William Shakespeare u izvornom obliku

 

U utorak, 2. travnja Klasična gimnazija Ivana Pavla ugostila je osnivače i glumce Kazališnog studija gđu Nermu Kreso Kavain i g. Darka Kavaina. Ovo je već jubilarni deseti susret naših učenika s predstavama i kazališnom radionicom, koji se redovito odigrava u dvorani našeg susjeda, Sjemeništa »Zmajević«.

 

Ovoga su nam puta gđa Nerma Kreso Kavain i g. Darko Kavain pobliže predstavili Williama Shakespeara, najvećeg pisca engleskog jezika i najvećeg dramatičara svih vremena te neke od njegovih najpoznatijih djela. Mi, učenici prvog i drugog razreda, pozorno slušajući, upoznali smo Shakespearea na drugi način. Glumci nam ga nisu samo interpretirali kao što to inače biva već su ga predstavili kako je i on sam sebe predstavljao, svojim dramama. William Shakespeare u izvornom obliku! Već na samom početku gospodin i gospođa Kavain svima su privukli pažnju kad su u svoju izvedbu uveli i jednog od učenika koji je glumio zid i to ne bilo kakav, već zid s rupom! Naš učenik Niko Nikić publiku je nasmijao do suza svojom ulogom zida u sceni iz Sna Ivanjske noći, ali i pokazao sposobnosti dobre improvizacije. Poslije izvedbe, kroz priču o piščevu životu, shvatili smo kako više toga ne znamo nego znamo o njemu. Većinu nas je zaprepastilo Shakespeareovo napuštanje vlastite obitelji te odlazak u London čiji su pravi uzroci i dan-danas potpuno nepoznati. Iako sad vidimo da mu je proboj u kazališne krugove i više nego pošao za rukom, glumci su nam objasnili kako je to bilo izuzetno teško u to vrijeme. Naime, u Engleskoj je tada postojalo stotinjak glumačkih skupina, pa je postati netko i nešto bilo gotovo nezamislivo.

 

Nakon zanimljive piščeve biografije, učenici su i sami dobili priliku pokazati svoje glumačke sposobnosti. Prvo dvoje hrabrih učenika: Cvita Kalcina i Marino Štura dokazalo je kako je za glumu itekako nužna sabranost i da je jako teško ostati koncentriran na ulogu pred publikom. Ispričavši nam priče iz Sna Ivanjske noći, glumci su zatražili još dvoje dobrovoljca za veličanstvenu scenu iz Romea i Julije te su nam Ivana Titulić i Niko Nikić vjerno pokazali dramu o nesretnoj ljubavi i oproštajne Romeove riječi prividno umrloj Juliji. Za neke je glumce ključno imati dobro opremljenu i uređenu pozornicu, ali naši glumci itekako su nam dokazali kako dobra gluma čuda radi i onda kad na sceni nema ničeg doli glumaca i publike. Nakon prvaša i drugaša uslijedila je repriza jer su šesti i sedmi sat publika bili trećaši i maturanti, a čuli smo kako su i oni izvrsno odglumili zadane uloge. Kao i dosad, Kazališni studio i ove nam je godine dokazao svoju kvalitetu i dopunio znanje o najvećim kazališnim uspjesima. Ispraćeni ogromnim pljeskom, nadamo se da će nas svojim dolaskom obradovati i iduće godine te nam tako proširiti znanje o kazališnoj umjetnosti.

 

Petra Mila Glavan, 2.b

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post