KAKO JE BILO NA ŽUPANIJSKOM LiDraNu ZA SREDNJE ŠKOLE

Najpoznatija i najzanimljivija smotra

Ovogodišnji LiDraNo, županijska smotra literarnih, dramskih i novinarskih radova srednjih škola, održan je u utorak, 28. veljače u Centru za kreativne industrije na Relji, a organizirala ga je Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar, i to već treću godinu zaredom. Osim prostora novost je i to što se ove godine program održao u jutarnjim satima s početkom u 10:30, a smotra je potrajala sve do 16.30. Ukupno je sudjelovalo četrnaest škola Zadarske županije uključujući i desetero učenika Klasične gimnazije i naravno, naše mentore: profesoricu Mirelu Zubčić, profesora Damira Sikirića i profesoricu Ivanu Miočić.

UVODNI PROGRAM

Program je otvorio zbor Gimnazije Vladimira Nazora himnom Lijepa naša, a zatim je ravnateljica Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zdenka Sršen-Juričević pozdravila i predstavila sve nazočne. Zahvalila je županu Zadarske županije gospodinu Božidaru Longinu na podršci i pozvala ga da nam se obrati. Župan nas je sve ohrabrio rekavši nam da je najvažnije u ovome uživati, a ne brinuti se o prolasku dalje. I naravno, pohvalio nas je napomenuvši kako je lijepo vidjeti mlade ljude koji na ovaj način održavaju književnu baštinu i hrvatski jezik. Klapa Gimnazije Vladimira Nazora još nam je jednom zapjevala i to antologijsku pjesmu Zvona moga grada , a zatim smo se uputili na domjenak koji su pripremili učenici Hotelijersko-turističke škole Zadar. Nakon domjenka sudionici literarnog i novinarskog stvaralaštva uputili su se u prostorije u prizemlju, dok se dramsko-scensko stvaralaštvo održalo u dvorani na katu.

LITERARNO STVARALAŠTVO

Na ovogodišnjoj smotri sudjelovalo je čak 29 literarnih radova, od toga četiri iz naše škole: Svemirska avantura koju potpisuje Petra Brnin; Kočnica koju je napisao Vid Višić – obojica maturanti te dva rada naših prvašica: Ane Kostović Ahilova Peta i Klare Marčine: Dedino drveno oružje. Nažalost ni jedan od njih nije predložen za državnu razinu, no nismo razočarani jer ne možemo ni mi baš svake godine biti među najbolja tri, ipak, svejedno, nadamo se uspjehu sljedeće godine.

NOVINARSKO STVARALAŠTVO

Sudjelovali smo s dva samostalna novinarska rada: člankom Sedam desetljeća borbe koji je napisala Marija Urem te intervjuom Vreća za udaranje najbolji mi je prijatelj koji potpisuje Martina Mršić, (u razgovoru s Klarom Marčinom). Iako su oba rada dobila pohvalne komentare i osvrte, ipak nisu predložena za državnu razinu. No znamo tko/što sigurno jest! Naravno, naš školski list Bolji Svijet s tim da ne bi uopće bilo loše kada bi i treći put zaredom bio pozvan među najboljih 10 u Hrvatskoj. Predstavljala ga je Marija Urem.

DRAMSKO-SCENSKO STVARALAŠTVO

I za kraj, dramsko-scensko stvaralaštvo u kojem je, kao i kod literata, bila velika konkurencija, čak 18 samostalnih nastupa uz 4 skupna. Ovdje trebamo naglasiti kako smo radosni što su se nakon tri godine stanke zbog pandemije korona virusa ponovno na scenu vratili skupni scenski nastupi, bolje rečeno – prave male predstave! Malo se odužilo ali to nije pokvarilo ugodnu atmosferu. Od povjerenstva smo dobili odlične komentare s mnogo korisnih savjeta za buduće nastupe. Zato čestitke Niki Radetić, maturantici, koja je s Laurinim monologom iz Krležine drame U agoniji pobijedila konkurenciju te prošla na državnu razinu. Spomenimo još troje naših učenika koji su nastupili u kategoriji samostalnih scenskih nastupa: Ivan Crnošija krasnoslovio je Matoševu pjesmu 1909.; Nika Ivana Medić kazivala je monolog Sve što sam mislila da znam autorice Shannon Takaoka te moja malenkost s pjesmom Volim te Iskre Tanodi.

ČESTITKE

Iskrene čestitke svima, pogotovo našoj Niki Radetić sa željom da tako sjajan nastup ponovi i na državnoj smotri. Čestitke također svima onima koji prolaze dalje i koji će biti pozvani, puno im sreće želimo! Još jednom veliko hvala našim mentorima, profesorici Mireli Zubčić, profesoru Damiru Sikiriću i profesorici Ivani Miočić.

Ivana Franciska Rogić, 1.b

 
 

Share this Post