JOŠ MALO DRUŽENJA S MARULIĆEM

O Maruliću i njegovu djelu u našoj Školi bilo je dosta riječi, no ovaj put imali smo mogućnost vidjeti naše radove na izložbi, tom velikom piscu u čast, i još više uživo vidjeti prvotisak Marulićeve „Judite“, našeg prvog djela napisanog na hrvatskom jeziku.

Za vrijeme sata Hrvatskog jezika mi drugaši, akavci i bekavci zajedno, posjetili smo Znanstvenu knjižnicu Zadar. Bili smo silno uzbuđena vidjevši svoje izložene radove. Naime, 2021. godina bila je godina Marka Marulića i to je bila prigoda da izabrane zadarske srednje škola na različite načine iskažu poštovanje prema Marulićevu, vrijednom književnom djelu, osobito „Juditi” koje je 2021. godine  napunilo 500 godina postojanja!

„Judita” je značajna po tome što je prvi umjetnički ep napisan na hrvatskom jeziku. Klasičari su uz ostale izloške, slikali iluminacije, koje su prema riječima ravnateljice Znanstvene knjižnice gđe Marijane Senkić Klapan bile među najzapaženijim radovima, a vidjelo ih je preko 1500 posjetitelja.

Osim zadovoljstva s našim radovima, ništa manje nismo bili oduševljeni radovima i drugih zadarskih srednjih škola: Poljoprivredno prehrambene i veterinarske škole, Škole primijenjene umjetnosti i Strukovne škole Vice Vlatkovića. Svaka je na svoj osobit način bila inspirirana i upečatljivo prikazala svoj odnos i doživljaj neprocjenjivo vrijednog  Marulićeva stvaralačkog djela.

Kruna svega bio je bliski susret s jednom od najvećih vrijednosti ne smo Znanstvene knjižnice već i cijelog našeg Grada. Bili smo oči u oči s Juditinim stihovima koji se s puno pažnje već stoljećima poštuju i čuvaju.

Nakon mnoštva novih činjenica koje smo čuli na izložbi, iznimno ponosni završili smo razgledavanje sa zahvalom za ugodno gostoprimstvo i mogućnost da smo bili dio važne obljetnice koja nije proslavila samo Marka Marulića, njegovu kreativnost, znanje i djelo, već i naš hrvatski materinski jezik.

Ana Tadić-Šutra 2.a

 
 

Share this Post