JEDINSTVENI SMO, NAJDRAGOCJENIJI BOŽJI DAR

Duhovna obnova 2.b

U petak, 8. travnja mi učenici 2.b razreda započeli smo trodnevnu duhovnu obnovu.  Okupili smo se prije osam sati ispred Sjemeništa Zmajević. Don Ante, rektor pokazao nam je sobe, ugodno smo se smjestili i krenuli na prvo predavanje kršćanskog tečaja Kursiljo.

 

U učionici nas je dočekalo šestero animatora; Ivana Titulić, Tea Čurlin, Ana Tunjić, Marija Šimunić, Ivan Dalmata Bilić i Marko Begić, a kasnije  se pridružio i Filip Trčak. Mladi su to ljudi pretežno iz Zagreba i došli su približiti nam Boga i pružiti nezaboravne uspomene. Glavna animatorica bila je Ivana, a ostali su s nama razgovarali i razmatrali u grupama.

Prva tema, koju  je iznijela naša vjeroučiteljica Ružica Anušić, bila je: „Tko sam ja?“. Nakon toga, radom u grupi  razmatrali smo tko smo mi doista i koje je naše mjesto na Zemlji. Zaključak je bio da smo jedinstveni, najdragocjeniji Božji dar i da svakodnevno trebamo zahvaljivati na našem, ali i tuđem životu. Prije ručka obradili smo još dvije teme. Prvo je bilo  Teino svjedočanstvo „Traganje za vrijednošću“, u kojem nam je s puno hrabrosti ispričala svoj put do same sebe.

Drugu temu predstavio je don Ante, prispodobu o izgubljenom sinu/Milosrdnom Ocu s poukom da nas Bog uvijek vjerno čeka. Pošto je korizmeni petak, za ručak smo jeli riblju juhu i pržene lignje. Njam, njam! Prije i poslije objeda molili smo zahvalnu molitvu, i određeno je tko će postavljati i pospremati stol, nakon čega smo izvukli poruku: „Služimo jedni drugima“.

U popodnevnim satima obradili smo  još nekoliko tema s radom u grupi.  Don Ante nam je govorio o milosti, posljedici odnosa s Bogom te o vjeri, ljubavi i ufanju. Marko  je posvjedočio svoje djelovanje u Crkvi.  Gošća Marina govorila je o predbračnoj čistoći i napasti od bludnih misli i sadržaja. Poručila je da poštujemo sami sebe i svoje kvalitete.

Došla je i večer, križni put i sv. Misa tijekom koje smo  sudjelovali čitanjem postaja te zbornim pjevanjem. Nakon večere uslijedila je zahvalna molitva za kraj dana, pjevanje pjesama i igranje raznih igara. Dobrog raspoloženja i smijeha nije nedostajalo, a podijelili smo ga i s razrednikom koji nas je posjetio.

Subota jutro. Buđenje u 7.30 i doručak u 8.00. U 9.00 započeli smo s daljnjim radom. Pomolili smo se , a zatim nam je don Ante predstavio Krista. Radom u grupi razmatrali smo tko je Krist za nas i želimo li ga nasljedovati. Animatorica Ana svjedočila je kako ona živi svoju vjeru i zaključila da vrijedimo onoliko koliko vrijedimo Bogu, a ne drugima. Prije ručka, don Ante je predstavio sakramente: krštenje, sv. potvrdu i euharistiju. Nakon dvosatne pauze, imali smo ispit savjesti i ispovijed. Gošća Marijana Miloš posvjedočila je svoj most preko zapreka, kako one mogu postati oslonac i na taj način  i mi kralježnica za druge. U radu u grupama zadatak  je bio napisati molitvu za nekoga ili za nešto. Jedna grupa dobila je molitvu za svećenike, redovnike i Papu, druga za pokojne, treća za mlade, itd. Uslijedila je krunica, sv. Misa, večera i  večernja molitva, a potom i igre. Posebno lijepo bilo nam je kad smo svi zajedno u krugu pjevali i slavili ime Gospodnje.

U nedjelju, nakon doručka, pridružio nam se mladi bogoslov Karlo Špoljarić. Predstavio je Duha Svetoga. Filip je posvjedočio o svom apostolatu, kako ga je vjera promijenila i kako je on time promijenio druge. Kao šećer na kraju, Ivana je otkrila kako  je Kursiljo tečaj djelovao na nju i pozvala nas sve na Krapanj, otok na kojem se održava sedmodnevna duhovna obnova preko ljeta. Koliko sam čula, već se prijavilo nekoliko učenika iz 2b. Procesijom od crkve sv. Marije do Katedrale obilježili smo Cvjetnicu, svečani dolazak Krista. Kao počasni gosti, sjedili smo odmah do Nadbiskupa.

Zajednički ručak, molitva zahvale, podjela križeva i neočekivano, plakanje doveli su nas do  neželjenog odlaska.

Za ovu duhovnu obnovu nisam imala očekivanja. No, toliko se toga lijepog i nezaboravnog dogodilo. Upoznali smo nove ljude koji su nam pružili neizmjernu ljubav, osjećaj pripadnosti i zajedništva. Osim s njima, povezali smo se i međusobno kao razredna zajednica. Istaknula bih kako smo u grupama bili s razrednim kolegama s kojima se inače ne družimo, tako da smo se i upoznali i možda postavili temelje za daljnja prijateljstva. Animatori su nam rekli kako su ih oduševili naši osmijesi koje nismo skidali s lica tijekom ta tri dana. S radošću iščekujem ponovni susret i slavljenje Krista u ovoj ekipi! Bogu hvala!

Nora Miletić, 2.b

 
 

Share this Post