IZLOŽBA U POVODU DANA ŠKOLE

SVETOST JE SKRBITI ZA BOLESNE

Izložba o životu i poslanju Ivana Bonifacija Pavletića

U prostoru školske knjižnice 18. svibnja 2015. godine, na Dan Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Zadar i rođendana sv. Ivana Pavla II. otvorena je izložba o životu Sluge Božjeg brata Ivana Bonifacija Pavletića. Tema izložbe je njegov život, rad, učenje i poslanje, a cilj promicanje  službeno započetog  postupka proglašenja blaženim Ivana Bonifacija Pavletića. Zadar je samo jedna od postaja koje će ova vrijedna izložba, u suradnji s Družbom Sinova Bezgrješne, s. Mirjam Kuštreba, p. Marianom Passerinijem i knjižničarkom iz OŠ Zvonimira Franka u Kutini prof. Anom Demut obići. U Zadru će je organizirano moći razgledati srednjoškolci ove ustanove ali i svi posjetitelji koji do 22. svibnja budu obilazili Školu u vrijeme Otvorenih vrata Klasične gimnazije.

Ivan Pavletić je rođen 25. lipnja 1864. godine u Zbjegovači kod Kutine. Pučku školu uspješno je polazio u susjednom selu Ilovi, a želja mu je bila da jednoga dana postane liječnik. No, kad je imao jedanaest godina u samo mjesec dana ostao je bez oba roditelja. O njemu su nastavili skrbiti starija sestra i stric koji su ga uputili u Kutinu na izučavanje postolarskog zanata. Ivan je to radosno prihvatio jer mu se tako pružila mogućnost da u župnoj crkvi svakodnevno prisustvuje svetoj euharistiji.

Po završetku naukovanja iz Kutine je otišao u Graz. Tamo se učlanio u Katoličko udruženje mladih radnika i upoznao Alberta Müllera, pobožnog mladića iz Beča koji je želio otići u Rim i postati redovnikom. Kad je Albert svoju nakanu proveo u djelo prije odlaska je obećao Ivanu da će mu se javiti kad pronađe prikladnu redovničku zajednicu. Pronašao ju je u Sinovima Bezgrješne, bolničkoj braći redovnicima čije je temeljno poslanje skrb za bolesne i siromašnu djecu. Središte Sinova Bezgrješne bila je bolnica „Sveti Duh“ u Rimu, a njezini članovi poznati su po nebeski plavom habitu nalik plaštu Djevice Marije.

Ivan je došao u Rim 1887. godine i pridružio se Sinovima Bezgrješne. Po oblačenju habita dobio je redovničko ime – Bonifacije. Osnovna dužnost u bolnici bila mu je postolarski zanat i danonoćna briga oko najtežih bolesnika. Odlikovao se iznimnom poniznošću u služenju, predanošću, strpljivošću i ljubavlju te je bio jak u kušnjama i ustrajan u idealima. Vječne zavjete položio je u ožujku 1896., no 4. studenoga 1897. godine umro je u Rimu od tuberkuloze sa samo 33 godine života. Već tada se govorilo da je umro svetac. Odmah se počelo prikupljati svjedočanstava o životu i djelu brata Ivana Bonifacija.

Dana 13. lipnja 2007. godine Vrhovno vijeće Družbe Sinova Bezgrješne odobrilo je da se povede postupak za proglašenje blaženim brata Ivana Bonifacija Pavletića.

Izložba je do sada obišla više škola u Republici Hrvatskoj, a u Zadru je otvorena do 30. svibnja 2015. godine.

 
 

Share this Post