Izletom u Liku proslavili Dan škole 2014.

BISERI LIČKOGA KRAJA

 

Dan škole 2014. i mi, učenici drugih razreda, proslavili smo jednodnevnim izletom. Za razliku od prvaša, koji su se uputili na Paklenicu, mi smo odabrali Liku. U pratnji prof. Željke Jadrošić i pedagoginje s. Mirjam Gadža, tog petka 23. svibnja, učionice smo zamijenili ugodnim prirodnim ambijentom punim zanimljivih detalja i prirodnih ljepota.

Prvo odredište bile su nam Cerovačke špilje koje su smještene na južnom dijelu Parka prirode „Velebit“ i svrstavaju se  među najpoznatije i najznačajnije speleološke objekte u Hrvatskoj. Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa ukupno 4 km istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 m Donje i Gornje špilje koje smo sa zadovoljstvom i divljenjem obišli. Špilje su iznimno bogate nalazima iz davne prošlosti. Osim velike količine arheoloških ostataka ove su špilje, ujedno, i jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Tako smo, obilazeći ih, mogli vidjeti tragove „brušenja“ medvjeda na stijenama nastale njihovim kretanjem uz stijenke špilja.

Profesorica Željka nas je upoznala s time kako voda svojim konstantnim kapanjem nastavlja tisućama godina star proces gradnje siga. Stoga  je, naglasila je vrlo ozbiljno, iznimno važno da se stupajući špiljom ponašamo s poštovanjem prema istoj i ne diramo njene ukrase. Jer, samo jednim nepromišljenim pokretom ruke mogli bismo prekinuti proces koji traje desetljećima.

Nakon obilaska ovoga speleološkog bisera put smo nastavili prema Gospiću koji se smjestio na zapadnom rubu jednog od najvećih kraških polja u Hrvatskoj, Ličkog polja, podno najveće i najljepše hrvatske planine Velebita, na raskrižju puteva od sjevera prema jugu i na obalama triju rijeka, Like, Novčice i Bogdanice. Podsjetili smo se kako je Gospić gospodarsko, administrativno, vjersko i kulturno središte Ličko-senjske županije.

Nakon razgledavanja grada i odmora za ručak nastavili smo naš program i posjetili još jedno izuzetno važno odredište – Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu. Centar je otvoren 10. srpnja 2006. povodom obilježavanja 150-e godišnjice rođenja Nikole Tesle. Zamišljen je da objedinjuje više disciplina kao npr. znanost, umjetnost, turizam te da okuplja razne tipove korisnika: djecu predškolskog uzrasta, školsku djeca, studente, umirovljenike, turiste, lokalno stanovništvo, itd. Danas je okupio i nas – klasičare. Bilo je zanimljivo usporediti naša znanja stečena u učionici s konkretnim primjerima povijesnih otkrića velikog Nikole Tesle.

Za jedan dan – dovoljno. Nakon razgleda Centra krenuli smo našim domovima. Sobom smo ponijeli puno lijepih i zanimljivih sadržaja ali i nestrpljivo iščekivanje drugih, sličnih izleta.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post