Iz Klasične u vojne pilote

U vojarni »Pukovnik Marko Živković« u Zagrebu u srijedu, 1. prosinca 2021. godine upriličeno je svečano potpisivanje ugovora o stipendiranju između Ministarstva obrane i četiri učenika četvrtih razreda srednjih škola, budućim stipendistima vojnim pilotima. Jedan je od njih naš klasičar, maturant Davor Boban!

Davor Boban ove je godine počeo ostvarivati svoje snove. Učenik je 4.b razreda Klasične gimnazije Ivana Pavla II., a doći do uspjeha koji je Davor postigao nije bilo lako. Psihološki testovi, liječnički pregledi i provjere psihomotoričkih sposobnosti bili su prvi faktor upisa selekcijskog letenja koje se održavalo u vojarni u Zemuniku. Selekcijsko letenje testira određene sposobnosti potrebne za postajanje vojnog pilota, a naš Davor definitivno je uspio u tome. Davor je jedan od četiri hrvatskih maturana koji će sljedeće godine upisati Fakultet prometnih znanosti, smjer aeronautike, modul vojni pilot. Na selekcijskom letenju uz odlično društvo, bilo je mnogo obveza. Nakon nekoliko teorijskih ispita i odgovaranja pred komisijom napokon je došao trenutak koji je najviše čekao. »Deset sati leta u Zlinu 242 L bilo je iskustvo života i nadam se početak moje buduće karijere«, rekao nam je Davor. Idući mu je korak na putu prema faksu prolazak državne mature, za koju se dosta priprema, kao i još jedan u nizu liječničkih pregleda koje treba proći. Jedna je od prednosti vojna stipendija koja ga dodatno motivira za redoviti rad.

Kako se rodila ljubav prema letenju? Zašto baš vojni pilot?

Već kao mali znao sam svoj put, od malena sam volio adrenalin i zamišljao se u izazovnom zanimanju vojnoga pilota. Igrao sam se sa zrakoplovima na daljinsko upravljanje, zamišljajući sebe u ulozi pilota – to je bila ljubav od malih nogu. Vjerojatnost da zrakoplov proleti iznad mene, a da ga ne pogledam, bila je mala pa i nemoguća. Na svakim danima otvorenih vrata u Zemuniku bio sam prvi u redu, čak sam se učlanio u aeroklub u kojem sam simulacijski »letio« prije prelaska na pravi let ovoga ljeta. Cijela mi je soba od malena prepuna raznih postera i maketa zrakoplova i helikoptera. Moj najveći uzor svakako je otac koji mi cijeli život priča o svojim iskustvima u letu jer je i on sam vojni pilot. Pokazivao mi je razne videe i dočaravao mi je ljepote leta. Otac je također bio uzor i mojoj sestri čiji je cilj postati kontrolor leta te mom bratu koji, kao i ja, već s pet godina priča kako će biti kao tata. Može se reći da smo prava letačka obitelj!

Gdje se vidiš za deset godina? Sviđaju li ti se više zrakoplovi ili helikopteri?

Za deset godina vidim se kao uspješni pilot koji je ostvario svoje snove. Teško je odgovoriti na takvo pitanje detaljno, jer mi je trenutni cilj položiti državnu maturu te uspješno upisati pa potom i završiti fakultet. Ne preferiram ništa određeno, samo da se leti. Ako bih birao između zrakoplova, volio bih se okušati u letu na novim Rafalima ili na Kanaderima, a što se tiče helikoptera, Kiowa je moj glavni izbor. Naravno da mi neće biti žao ako me ne dopadnu ti zrakoplovi jer mi je najbitnije iskustvo leta.

Što preporučuješ mladim nadama koji se dvoume o odlasku na selekcijsko letenje?

Apsloutno preporučujem da probaju jer, makar ne zadovoljili kriterije, nosit će takvo iskustvo do kraja života. Let nije za svakoga, pa je i cilj selekcijskog letenja da se okušate u toj ulozi. Odmah ću reći da nije lako, ali uz vašu motivaciju i volju, moguće je. To je stvarno nevjerojatno iskustvo, koje otvara mnoge opcije za budućnost. Ukoliko niste sigurni je li to pravo zanimanje za vas, ništa vas ne košta da probate, dobivate jedno predivno iskustvo koje ćete pamtiti cijeli život te se jednoga dana nećete pitati što bi bilo da nisam probao.

 Barbara Strnak, 4.b

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post