IX. smotra tradicijske baštine Zadarske županije

Na tradicionalnoj Smotri tradicijske baštine Zadarske županije predstavili se poviješću svoje školske knjižnice

 

U Poličniku se prošloga tjedna, u okviru programa Županijskih dana, a u organizaciji tamošnje Osnovne škole održala Smotra tradicijske baštine učenika osnovnih i srednjih škola Zadarske županije. Cilj ove, već tradicionalne, IX. Smotre je očuvanje bogate tradicijske baštine – pjesama i plesova, narodnih nošnji, starinskih običaja, zanata i drugih primjera iz naše bogate tradicijske baštine.

Program Smotre je započeo mimohodom djece i mladih koji su zanimljivim i šarolikim nošnjama lagano hodali prema dvorištu crkve Sv. Nikole biskupa, gdje se Smotra i održala.

Prvi nastup priredili su domaćini, učenici OŠ Poličnik otpjevavši napjev stare pjesme iz Poličnika te otplesavši tri kola: kukulešće, franak i potkorak.

Prigodnim riječima ravnatelj OŠ Poličnik Nediljko Stanić otvorio je IX. Smotru tradicijske baštine osnovnih i srednjih škola Zadarske županije pozdravivši goste, a zatim se odvijao dvosatni program u kojemu se pjevalo i plesalo na način kako su to radili naši stari.

Za vrhunsko jelo, janjetinu na virski način, pobrinuli su se učenici iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole iz Zadra koji su u velikom loncu pripremili janjetinu sa šparogama. Bilo je tu i nekoliko vrsta svježeg kruha, kroštule, fritula, podvismine i ostalih delicija.

Učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. predstavili su se poviješću svoje školske knjižnice. Knjižnica Klasične gimnazije najstarija je školska knjižnica u ovome dijelu Hrvatske, a ponikla je u krilu Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević“, osnovanog 1749. Knjižnicu je osnovao 1832. tadašnji rektor bogoslovije Giovanni Mischiato (1772.-1850.). Tijekom svog dugog postojanja ova je knjižnica doživjela više preseljenja i promjena. Ipak, razvoj Knjižnice koju je više puta nagrizao zub vremena, ratna stradanja i različiti ljudski odnosi, koja se „rica e ordinata“ pretvarala u hrpu knjiga, koja je osjetila preseljenje Pokrajinske bogoslovije u novu zgradu (1867.), a potom u Split (1935.), otvaranje novog Sjemeništa (1949.) smjene knjižničara npr. prije Drugoga svjetskog rata don Romana Jeričevića, klerika Andrije Nikolića (Andrija Nicolli) te brata i sestre, don Marijana i Marije Grgić, i na kraju – preseljenje i spašavanje u Domovinskom ratu u Hrvatskoj (1991.-1995.).  Povijest knjižnice se može podijeliti u četiri razdoblja: od osnutka 1832. do 1835.; od 1935. do 1943.; od 1949. do 1962.; od 1962. do 1991.; od 1991. do danas.

Godine 1993. došlo je do odvajanja starog i novog fonda knjižnice. Dok je stari fond ostao unutar kompleksa Nadbiskupskog sjemeništa, nova, moderna knjižnica „otvorenog tipa“ koja prati odgojno-obrazovni gimnazijski program preseljena je u novu školsku zgradu. Danas ova „nova“ školska knjižnica broji oko 18.000 svezaka knjiga, 135 naslova periodičkih izdanja, a u njoj ima i mnogo sitnoga tiska, audiovizualnih sredstava i sl. Osim toga, knjižnica je umrežena u Skupnom katalogu knjižnica Zadarske županije tj. Hrvatske.

Osim naše škole na Smotri su sudjelovale i sljedeće: OŠ Stjepana Radića iz Bibinja, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, OŠ Vladimira Nazora iz Škabrnje, OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca, OŠ Biograd, OŠ Nikole Tesle iz Gračaca, OŠ Petra Zoranića iz Jasenica, OŠ Polača, OŠ Sveti Filip i Jakov, OŠ Privlaka – Područna škola Vir, OŠ Braća Ribar iz Posedarja, OŠ Petar Lorini iz Sal, OŠ Novigrad, OŠ Poličnik i Glazbena poduka “Korona” iz Zadra, OŠ Dr. Jure Turića iz Gospića, Srednja škola Biograd na Moru te Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola u Zadru.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post