INTERLIBER 2017.

 

Zaroni u tajnu pisane riječi

Knjiga je knjiga. Ona je svijet za sebe. Ona je “vrijednija od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i duborezom” – pisat će u jednom zapisu iz Egipta, jer –  “ona sama gradi spomenike u srcu onog tko je čita.” Svaka nas nečemu nauči ili bar podsjeti na već naučeno. S njom putujemo, istražujemo, učimo. Uz nju – uživamo! Ona je uvijek tu, u torbi, u ruci, na prašnjavoj polici… i strpljivo čeka. Čeka kako bi nam otvorila neka nova vrata i “bez naknade” – dozvolila zaviriti u nepoznato, zaroniti u tajnu pisane riječi. Knjiga je sastavni dio našega života. S njom, zapravo, rastemo! I još nešto: ona tako puno daje, a ništa ne traži! Zato je ljubav prema knjizi drugačija od svih drugih ljubavi.

Tridesetak klasičara/knjigoljubaca uputilo se toga mirnog subotnjeg jutra za Zagreb. Studeni je, u pravom značenju riječi, ostao negdje za nama. Na istoku se pojavila čarobna sunčana kugla i uvodila nas u dan po žutom, a ne crvenom, tepihu od otpalog lišća s listopadnih krošnji uz autocestu Zadar – Zagreb. Grabili smo kilometre, vozili se ususret avanturi – susretu s knjigama na jubilarnom 40. međunarodnom sajmu knjiga na Zagrebačkom velesajmu poznatijem pod nazivom Interliber.

Iako danas listanje po stranicama knjige može podrazumijevati micanje prsta po ekranu tableta, iskreni ljubitelji pisane riječi poput nas reći će vam kako više vole taj osjećaj papira između prstiju i miris knjige nego digitalnu verziju iste, kako više vole roniti i plivati po papirnatim listovima knjige koju drže na svom dlanu, u naručju. Reći će vam kako tajne pisanih riječi na drugačiji način posvajaju jer, ima u tome nešto mistično, osobno.

Jubilarni 40. međunarodni sajam knjiga i učila Interliber i ove je godine potvrdio koliko se voli knjiga i pisana riječ budući da je, osvjedočili smo se, vladala velika gužva u paviljonima i oko Zagrebačkog velesajma. Preko 300 izlagača predstavilo je svoja najnovija izdanja, a svakoga su se dana (od 7. do 12. studenog, kada se sajam zatvorio) održavale zanimljive panel rasprave poznatih pisaca, radionice stripa, crtanja, igara, zabavno čitanje lektire, a na otvorenoj pozornici ispred paviljona 5 svakodnevno se moglo uživati u nastupima DJ-a i glazbenih bendova.

U paviljonu 5 vladala je neopisiva gužva, a ništa manja nije bila ni u paviljonu 6. Bilo je tu i potpisivanja knjiga i dolazak autora poput Mire Gavrana, Igora Mandića, Mani Gotovac, Jurice Pavičića, Gorana Tribusona, Julijane Matanović, Ivane Bodrožić i mnogih drugih. Posebno nas je obradovala akcija „Knjigodar“. Naime, knjige prikupljene u akciji predane su predstavnicima Osnovne škole Ernestinovo, a iznenađenje je priređeno i školskoj knjižnici Osnovne škole Zadarski otoci kojoj je darovan potreban software.

Po završetku obilaska Interlibera, a vremena nam je uvijek malo i sve što je lijepo kratko traje, uputili smo se, pokazujući što je tko kupio po vrlo povoljnim sajamskim cijenama, u centar grada. Naša prva postaja bila je zagrebačka Katedrala. U njoj smo se pomolili pred bl. Alojzijem Stepincem, a ostatak vremena proveli razgledavajući srce glavnoga grada koji se, bilo je očito, već priprema za Advent.

E.K.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post