I KRALJ LUJ XIV. JU JE GLEDAO, A SAD I MI KLASIČARI

Gledali smo u kazalištu Molièreova Umišljenog Bolesnika

U srijedu, 30. prosinca 2022., povodom 400. obljetnice Molièreova rođenja, mi učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. pogledali smo komediju Umišljeni bolesnik poznatog francuskog dramatičara i glumca Jean-Baptistea Poquelina – Molièrea. U kazalište smo došli prije početka predstave, malo prije osam sati. Tada smo, zajedno sa profesorima i ravnateljem škole, kao i učenicima i profesorima mnogih drugih zadarskih škola, započeli jednu malu, ali dojmljivu, avanturu.

AKTUALNA I DANAS

U ovo doba gdje već oko tri godine svakodnevno slušamo o virusu i svim njegovim valovima i sojevima te o cjepivima, brojevima zaraženih… predstava s ovakvom temom jako nam je dobro došla. Na jedan simpatičan i smiješan način ispričana je priča o Arganu – bolesniku koji je toliko bolestan da ni ne zna koju bolest ima, a ni što ga zapravo boli. Uz to, važan su dio predstave njegova žena Beline s ogromnom ljubavi prema njegovu imetku te kćer Angelique koju tjera na udaju za budućeg doktora iz nimalo sebičnih razloga. Predstava u režiji Vinka Radovčića nas je i nasmijala, ali i pokazala mnoge nedostatke društva ne samo u Molièreovo doba, već i danas. Ispod naizgled smiješnih događaja skriva se priča o ljudskoj sebičnosti i podmuklosti te kritika nadriliječništva kojeg je u Molièreova doba bilo na pretek

IZVRSNA GLUMA

Iako nisam kazališna kritičarka, usudila bih se napisati kako je glumac Alen Liverić briljirao u ulozi Argana, a zamijećenu je ulogu odigrala i Mirjana Đan  u ulozi sluškinje Toinette. Svakako spomenimo i odličan nastup Žane Bumber koja je glumila Belinu te Danijele Evđenić u ulozi Angelique, starije Arganove kćeri. No, prava poslastica bila je činjenica da se i sestra jednog našeg prvaša, Elodie Paleka, pojavila u ulozi mlađe Argonove kćeri Louisone. Svaka čast na talentu, hrabrosti i uvjerljiovm nastupu! Možemo zaključiti kako nas je predstava sve ugodno iznenadila te sudeći prema dojmovima mojih kolega učenika – ispunila je sva naša očekivanja.

OSOBNI DOJAM

Nakon Kave s glumcima odbrojavala sam dane kada ću napokon moći pogledati ovu predstavu. Činila se jako zanimljivom, a mogu reći da je nadmašila sva moja očekivanja. Iako do ove godine nikad nisam dobrovoljno išla u kazalište, predstave kao što je ova pokazale su mi da sam propustila mnogo zanimljivih, urnebesnih, ali i poučnih priča. Nadam se da će više mladih doći do iste spoznaje i početi više vremena provoditi uživajući u kazališnoj umjetnosti umjesto zureći u računalo.                                           

Klara Marčina, 1.c

 
 

Share this Post