HVALEVRIJEDAN PROJEKT HNK »ZADAR« – KAVA S GLUMCEM ROBERTOM KURBAŠOM NAKON »ISPITA SAVJESTI«

»Što sam danas? Pitao se – što? Potreban mi je ispit savjesti!«

U utorak, 4. veljače 2020. godine tridesetak »probranih« učenika Klasične gimnazije Ivana Pavla II. krenuli su u još jednu novu kazališnu avanturu u Hrvatsko narodno kazalište. Termin je bio neobičan – točno u podne, ali s namjerom jer ciljana su publika bili zadarski srednjoškolci.

 

»ISPIT SAVJESTI«

Gostovao je renomirani glumac, Robert Kurbaša koji  nam je doista priuštio nezaboravno iskustvo: Ispit savjesti njegova je monodrama što znači da je on jedini glumac u njoj, ali također i redatelj. Iz knjižice predstave navodimo: »Kralježnica predstave istoimeni je esej Tina Ujevića oko kojega je Kurbaša  vješto isprepleo druge Ujevićeve prozne tekstove pa se na sceni, u obraćanju samome sebi, ali istodobno i publici, dotiče svevremenih tema, tema bliskih i suvremenom čovjeku. Kurbaša postavlja pitanja, ona ista koja je postavljao i Ujević – o moralu, religiji, odnosu žene i muškarca, prijateljstvu, iluzijama i stvarnosti, tražeći odgovore na izazove vlastite savjesti.«

 

»KAVA S GLUMCEM«

Sa sigurnošću možemo reći da nas je nastup Roberta Kurbaše dotaknuo i potaknuo na razmišljanje. Kazalište ispunjeno mladima pratilo je i reagiralo na Kurbašinu izvedbu, njegov scenski nastup i izgovorenu riječ koja nas je vodila do, možda i najvećeg, hrvatskog pjesnika, Tina Ujevića. Iznimno je bilo zanimljivo i nakon predstave na »Kavi s glumcem« kada je dio publike ostao u foajeu s glumcem Robertom Kurbašom i moderatorima: Jadrankom Svaguša, dramskim producentom HNK »Zadar«, Ellom Karaban, članicom Odbora za društvena i kulturna događanja Sveučilišta u Zadru te Damirom Sikirićem, našim profesorom. U opuštenoj atmosferi uz kavu, sok i pokoji zalogajčić razvila se zanimljiva interakcija između publike i glumca o pitanjima vezanim uz predstavu, glumu i aktualno stanje u hrvatskoj kulturi i obrazovanju. Imate samo jedan pokušaj da pogodite koji su učenici postavili najviše pitanju g. Robertu Kurbaši. Pogodili ste – naši klasičari!

 

HOĆEMO JOŠ!

Zaključimo, bilo je ovo još jedno lijepo i zanimljivo iskustvo za koje se nadamo da će se uskoro ponoviti. Ideja HNK »Zadar« i više je nego pogođena jer učenicima i studentima nedostaje ovakav način obogaćivanja i oživotvorenja školskog gradiva, a kako smo doznali, slične predstave i kave s ljudima od kazališta nastavit će se i dalje. Također, za sad samo glasina, mogao bi g. Robert Kurbaša gostovati i u Klasičnoj – sigurni smo da bi to bio još jedan pun pogodak.

 

Laura Kokić i Klara Sorić, 2.b

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post