GRČKA TRAGEDIJA U KLASIČNOJ

Kazališni studio vratio se nakon trogodišnje korona-stanke u Klasičnu.

Nerma Kreso i Darko Kavain, bračni par akademskih glumaca te ujedno začetnici i članovi Kazališnog studija, posjetili su nas u četvrtak, 26. siječnja 2023. i vratili oko dvije i pol tisuće godina unatrag predstavljajući nam grčku tragediju. Predavanje se, uz glumljene prizore i nastupe naših učenika, odvijalo u Nadbiskupskom sjemeništu »Zmajević«. U dvosatnom zanimljivom programu naši su nas voditelji uveli u svijet grčke mitologije, legendi i nesretnog rata zbog vlasti u gradu Tebi.

PLAN I PUBLIKA

Plan je bio sljedeći: predavanje i malu kazališnu radionicu za vrijeme 4. i 5. sata prvo će pogledati prvaši, sva tri razreda, koji su se odazvali u 100%-nom broju, a zatim će svoja mjesta ustupiti drugašima (i oni su se svi odazvali) te trećašima i maturantima kojih je bilo osjetno manje. Glumci su nas odmah uključili u predavanje svojim pitanjima, a odgovarajući na njih, pokazali smo im da s pravom nosimo naslov klasičara jer smo pokazali svoje znanje o staroj Grčkoj.

ETEOKLO I POLINIK

Sve je započelo ipak mnogo prije Grčke jer su nas g. Darko Kavain i gđa Nerma Kreso Kavain odveli pričom u doba Feničana objasnivši usput i kako je naš kontinent dobio ime, po Europi kćeri feničkoga kralja Agenora. Putem zanimljivih mitova stižemo polako do Tebe i rata između dva brata Eteokla i Polinika koji će se sukobiti zbog obnašanja vlasti u Tebi. Upravo su u tom trenutku nastupili i naši učenici Filip Peša i Grgur Grbin koji su uz pomoć Darka i Nerme uprizorili ulomak iz Euripidove verzije istoga mita kada između braće više nije bilo puta izmirenja nego jedino rata. U istoj su se takvoj ulozi i nešto kasnije našli Petar Barunčić i Luka Maraš. Pohvala hrabrim dečkima koji se nisu bojali izaći pred svima nama i pokazati nam svoj glumački talent.

ŠKOLA ZA SVA VREMENA

Možemo na kraju zaključiti kako je doista fascinantno da je grčka tragedija još onda, prije 2500 godina postavila temeljna pitanja o čovjeku, moralu, sudbini i slobodnoj volji te odnosu prema bogovima, čije odgovore tražimo još i danas. U ime svih učenika zahvaljujem gđi Nermi Kreso Kavain i g. Darku Kavainu na njihovu angažmanu i trudu da nam predstave i ožive jedno tako daleko, ali blisko i važno područje umjetnosti kao što je to grčka tragedija. Također hvala i profesoru Damiru Sikiriću koji je sve organizirao te se nadamo da će i sljedeće godine imati volje i snage za dovođenje Kazališnog studija u naše klupe.

Jerko Hrabrov, 1.a

 
 

Share this Post