Glazbena čestitka malenom Isusu

Sretan ti rođendan, Isuse!

Na svečanom tradicionalnom božićnom susretu održanom 17. prosinca 2013.  okupili su se učenici, roditelji, profesori i djelatnici naše Škole predvođeni ravnateljem mons. Josom Kokićem, koji se okupljenima obratio na početku Susreta zaželjevši svima sretan Božić i blagoslovljenu nastupajuću godinu.

Božić.
I opet dolazi
neprimjetno, tiho
i na svoj jedinstveni način
uvlači se na mala i zaboravljena vrata
našeg srca…
To može samo Bog.
Bog koji zna što je ljudska patnja i bol.
Bog koji ne prezire pale, siromašne i bogate.
Bog koji kao malo svjetlo ulazi u srce, rasvjetljuje ga i grije.
Božić – Bog rođen za nas u liku djeteta
da bi ga mogli prihvatiti, voljeti i s Njime rasti.
Božić – očitovanje Stvoriteljeve Ljubavi prema svakom čovjeku.
Božić – Ljubav rođena za nas.
Toplina u srcu.
Božić
– Netko tko nas voli unatoč svemu.

Božje djelovanje ne stvara galamu, tiho i čudesno će doći iznad nas, bez glasa kao jutarnje svjetlo, koje se oslobađa od sjena noći. Odjednom dolazi svjetlost dana i čovjek zaboravlja noć.

Događa se to tiho, kao kad proljeće probija zemlju i koru drveta,  i sve postaje  zeleno i  rascvjetano, i čovjek više ne misli na zimu. (B. Welte)

Djelić čudesnog događaja Božića željeli smo dočarati i u tradicionalnom božićnom slavlju kroz glazbeni program koji su pripremili mladi glazbeni umjetnici, u isto vrijeme polaznici naše Škole ali i ne manje zahtjevne Glazbene škole Blagoja Berse u Zadru.

Ideju za ovu glazbenu čestitku imala je i koordinaciju susreta vodila je s. Mirjam Gadža, pedagoginja. Božićne skladbe „Tiha noć“  i „Ja sanjam jedan bijeli Božić“ izveli su učenici Marko i Marta Ostojić na gitari, uz klavirsku pratnju Monike Justine Bogdanić; „Bijeli Božić“ Magdalena Ivanko na flauti i Josipa Vujičić na violini. Nikol  Buterin i Tina Lovrinov otpjevale su „Zdravo budi mladi kralju“, a potom je Nikol uz klavirsku pratnju Luke Kotlara otpjevala pjesmu: „Nel cuor piu’ non mi sento“.

Dvije božićne skladbe: “Adeste Fidelis“ i „Ove noći rodio se Bog“, uz pratnju Luke Kotlara na klaviru, Jelene Helene Knežević na violini i Mirjane Šimunić na flauti otpjevao je maturant Pavle Ivić. Uz zvuke gitare poslušali smo i skladbu „Yesterday“, koju su nam pripremili Marko Meštrović i Petar Duela. Nakon njihovoga nastupa učenica Donata Jurić izvela je Mendelsonovu klavirsku skladbu „Pjesma bez riječi“.

Posebnu nam je radost i zadovoljstvo priuštila naša bivša učenica, sada magistra muzike Marta Musap, operna pjevačica. Ona je izvela sljedeće tri skladbe: P. Mascagni: “Ave Maria” – Intermezzo iz opere “Cavalleria rusticana”; A. Adam: “Cantique de Noël” i božićnu skladbu: „Oj, djetešce moje drago“

Nakon Marte ugodno iznenađenje pripremili su nam djelatnici naše Škole. Kako je cijela večer bila u glazbenom „stilu“ i oni su nam pjevali. Naime, mali je zbor otpjevao „Tebe ištem, tebe tražim“ maestra Šime Marovića. Nadamo se da ovo nije njihov prvi i posljednji nastup te da ćemo ih i ubuduće slušati i uživati u njihovim izvedbama.

No, zar može biti neko veće ili manje događanje bez našeg školskog zbora? Ne!  Oni su nam za kraj pod vodstvom prof. Tomislava Pehara pripremili skaldbe: Ave Maria; Cum decore; Alleluja i Božićnu pjesmu na njemačkom jeziku.

Svake godine, pa tako i ove na završetku prigodnog programa nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić uputi nam prigodnu riječ, čestitku pred predstojeći blagdan i blagoslovi našu školsku obitelj. Nakon blagoslova druženje smo nastavili u arheološkom dijelu naše škole gdje smo sudjelovali u tradicionalnoj humanitarnoj akciji  „(Do)živi ljubav“. Sakupljeni prihod ide u školski fond „Gorušičino zrno“ iz kojeg pomažemo učenike i studente naše škole slabijeg imovinskog stanja.

Rastali smo se ozarenih lica, raspoloženi za čekanje malenog Isusa. Večerašnji naš susret i glazbeni program samo je uvertira za njegov sretan rođendan. Prava čestitka čeka u našim srcima.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post