Ena Knez – prvakinja Hrvatske u džudu

Povod je ovom kratkom prikazu naše klasičarke i sportašice Ene Knez uspjeh koji je ostvarila u listopadu prošle godine kada je postala državnom prvakinjom u džudu, u kategoriji preko 70 kg na Prvenstvu Hrvatske za mlađe kadetkinje i kadete, održanom u Zagrebu.  »Na natjecanju je nastupilo 257 mlađih kadetkinja i kadeta iz 53 kluba, a Ena je do titule došla na dominantan način slaveći u sve tri svoje borbe«, prenosimo s portala Sport023.

SPORTSKI PORTRET

Ena je učenica 1.a razreda Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Završila je u osnovnu školu Zadarski otoci te se džudom počela baviti u 2. razredu osnovne škole kada je imala samo osam godina. Trenirala je mnoge sportove kao što su plivanje, klizanje, ples…, ali na kraju sport u kojem se najviše osjećala sretnom i prema kojem je počela već kao malo dijete gajiti veliku ljubav, bio je džudo. Ena je jako marljiva djevojka i odlična učenica koja je tek prije par mjeseci došla u ovu školu, a već nas je svih počela iznenađivati svojim trudom i uspjesima u borilačkim vještinama. Treninge ima čak pet puta tjedno na Višnjiku, no njoj to nije nikakav problem jer joj je džudo hobi bez kojeg više ne može zamisliti svoj život. Školu, prijatelje i treninge uvijek je znala dobro uskladiti i biti organizirana, a u svemu tome njezina joj je obitelj uvijek bila najveći oslonac i podrška, osobito otac koji je prvi predložio Eni da se počne time baviti, te mu nikad nije bilo teško voditi ju na svakodnevne treninge. Išla je na brojna natjecanja, a svoju prvu medalju osvojila je već u 2. razredu, 2015. godine, što je doista jako pohvalno.

DRŽAVNA PRVAKINJA

Enini prijatelji opisali bi ju kao jako zabavnu i upornu osobu koja će uvijek učiniti sve da bi ostvarila svoj cilj. U slobodno vrijeme voli se opustiti uz slušanje glazbe, čitanje pokoje knjige i, naravno, izlazaka s prijateljima. Najveća su joj pozitivna stvar u džudu brojni dragi prijatelji koje je tamo upoznala i koji su u svakoj njezinoj pogrešci, padu i neuspjehu uvijek bili uz nju. Džudo je jedan od zahtjevnijih i opasnijih sportova, pa je tako i Ena doživjela tešku ozljedu kada je slomila koljeno i nije mogla trenirati punih godinu dana. To ju je itekako pogodilo i rastužilo više nego išta prije toga. No, Ena nikada nije odustala, pa ni tada. Čekala je i čekala te je ove godine napokon nastavila s džudom jača nego ikada prije i već postala novom državnom prvakinjom.

BRAVO ENA!!

Planiraš li se nastaviti baviti ovime i u budućnosti?

Da, definitivno se planiram ovime nastaviti baviti i u budućnosti jer od svih sportova, koje sam pokušala i iskusila, a nije ih bilo baš ni malo, samo u ovome istinski pronalazim pravu sebe. Džudo me motivira baš u svemu, ispunjava me i čini svakoga dana sretnijom.

Imaš li najdražu uspomenu vezanu za džudo?

Imam i to je zasigurno moj prvi veći uspjeh, odnosno prva zlatna medalja koju sam osvojila 2018. g. Imala sam tada samo dvanaest godina, te sam se jako puno pripremala i vježbala da bi se na kraju doista sve isplatilo. Bila sam zbog toga jako sretna. Tim sam uspjehom prvi put vidjela da ja to sve stvarno mogu i to mi je bila jedna od najvećih smjernica da se i dalje nastavim baviti ovim sportom.

Imaš li tremu pred nastup i jesi li ju imala pred ovaj zadnji – najuspješniji do sada?

Pa, zapravo, iskreno rečeno, imam tremu i često se plašim da neću uspjeti ili ponekad nemam dovoljno samopouzdanja iako ne postoje stvarni razlozi za takav osjećaj jer na kraju sve uvijek završi u najboljem mogućem redu. No, za ovaj posljednji nastup nisam imala baš nikakve prepreke ni tremu, osjećala sam se stvarno savršeno, te se na kraju to i iskazalo najboljim mogućim rezultatom.

Valentina Nezirović, 1.a

 

 
 

Share this Post