DUHOVNA OBNOVA ZA UČENIKE 2.b i 2.c RAZREDA

Isus Krist središte je svega

U bogatom nastavnom planu i programu naše škole učenici drugih razreda imali su duhovnu obnovu, ustvari mali tečaj kršćanstva, poznatiji pod nazivom Kursiljo. Ove su godine 2.b i 2.c razred zajedno doživjeli to nezaboravno iskustvo. U petak ujutro, 26. siječnja okupili smo se ispred Sjemeništa gdje su nas dočekali ravnatelj, pedagoginja i naši animatori. Kada su nam objasnili sva pravila i poželjeli da se što bolje provedemo, zaputili smo se prema našim sobama kako bismo se smjestili i ostavili svoje stvari.

DRVENCI

Nedugo zatim, počelo je prvo predavanje gdje smo se upoznali s našim animatorima, a to su bili: Borna Babić, Nika Vukadin, Marko Begić, Isabelle Markunović, Alojzija Brčić, Petar Barunčić, Petra Filipović, Lucija Komljenović i Joško Martinec. Uz njih predavanja je održavao i don Igor Ikić koji je župnik župe Bezgrešnog začeća BDM na Boriku te dugogodišnji voditelj Kursilja. Nakon što smo se svi predstavili, čuli smo priču o drvencima koja govori o tome da smo svi mi jedinstvena bića baš zato što smo stvoreni na sliku Božju te se upravo zbog toga ne trebamo brinuti o tome što netko drugi misli o nama već da obratimo pozornost na Boga i Njegovu volju. Poslije toga, na redu je bila tema pod nazivom Tko sam ja? Ova tema potakla nas je da barem pokušamo shvatiti koje je naše istinsko poslanje, tj. svrha u životu.

ZAJEDNIČKI RAD

Nakon svake teme odlazili smo sa svojom skupinom u odvojene prostorije kako bismo dublje razgovarali i dodatno obrađivali teme o kojima smo prethodno govorili. Uz to svjedočili smo svoju vjeru tako što smo prepričavali neke događaje iz naših života, a upravo to nam je pomoglo da se svi međusobno što bolje zbližimo. Skupine su se sastojale od četiri ili pet učenika i jednog animatora odnosno animatorice. Prvoga dana svatko od nas dobio je papirić u obliku zvijezde na koji smo napisali naše vrline. Te vrijednosti predali smo Bogu idućega dana  na svetoj Misi. Toga dana još smo govorili o milosti kao nezasluženom Božjem daru te o vjeri, nadi i ufanju kao temeljima kršćanskog života i nauka. Također, svoja svjedočanstva nam je toga dana ispričalo dvoje animatora iz kojih smo naučili da je uz Boga sve moguće i da nikada ne znamo s čim se netko bori iznutra. Navečer smo poslije večere igrali razne igre, pjevali pjesme i molili se za buduće supružnike. Oba su dana uz nas navečer bili naši razrednici Ratko Rušev i Damir Sikirić.

DAN DRUGI

Drugoga smo dana nakon doručka govorili o Kristovu liku i osobi te o temi produbljivanja naše vjere. Iz tih smo tema naučili da je Isus Krist središte svega te da je sva snaga upravo u Njemu. Nakon obrađenih tema i svjedočanstava okupili smo se u skupine te opet razgovarali, a potom nam je don Igor pobliže objasnio značenje glavna tri sakramenta. Poslije smo imali ručak i odmor te smo nakon toga otišli na ispovijed koju su predvodili ravnatelj don Ante Dražina i don Igor Ikić. Kada su se svi ispovjedili, jedan je od animatora ispričao svoje vrlo emotivno svjedočanstvo Kralježnica i zapreke na koje nitko nije ostao ravnodušan. Nakon rada po skupinama otišli smo u kapelicu na molitvu krunice koja je bila održana prije mise i klanjanja. Poslije toga smo se ponovno zabavili uz igre, pjesme i molitvu.

DAN TREĆI

Trećega dana nakon doručka okupili smo se na jutarnjoj molitvi poslije koje je don Igor održao svoje posljednje predavanje na ovome tečaju pod nazivom Duh sveti  u kojemu smo spoznali neizmjernu moć i utjecaj Duha Svetoga. Zadivljujuće je to što nam može dati potporu u svim područjima života. Posljednje teme bile su Apostolat i Kasko – prijateljska zajednica nakon kojih su nam animatori govorili o Krapnju –  otoku na obali Jadranskoga mora na kojem se u ljetnim mjesecima okupljaju ljudi svih uzrasta koji žele upoznati Boga i produbiti svoju vjeru. Slavili smo potom na svetu Misu poslije koje su nam bili dodijeljeni blagoslovljeni križevi koji će nas ohrabriti u teškim situacijama. Za rastanak su nezaobilazan dio bile pjesme koje smo svi zajedno pjevali, a zatim smo se zaputili ispred katedrale kako bismo se fotografirali i ovjekovječili ovo duhovno putovanje. Za kraj smo se poslije ručka još jednom svi okupili i iznosili svoje dojmove koje smo stekli proteklih dana.

POZVANI S RAZLOGOM

Vraćajući se sada na početak, moram priznati kako su neki od nas ušli s očekivanjima i predrasudama koje smo, kako su nam savjetovali, ostavili iza sebe pri samome ulasku u dvoranu u kojoj smo se prvi puta okupili. Mnogi su se na kraju rasplakali zbog spoznaje da smo svi na ovaj svijet pozvani s razlogom i svojom zadaćom. Upravo su u tim suzama sažete sve uspomene na ljubav stečenu proteklih dana.  

Ana Camelia Lasić, 2.b

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post