Duhovna obnova za profesore

Duhovna obnova za profesore Klasične gimnazije Ivana Pavla II. održana je od 23. do 25. kolovoza u Samostanu sv. Jeronima na otoku Ugljanu pod vodstvom oca biskupa Ratka Perića.

 

 

Samo pošteno!

 

 

Duhovna obnova za profesore Klasične gimnazije Ivana Pavla II. održana je od 23. do 25. kolovoza u Samostanu sv. Jeronima na otoku Ugljanu pod vodstvom oca biskupa Ratka Perića.

 

Na početku svake školske godine potrebno je spremiti se za ono što nas čeka: za sve napore i izazove koji su pred nama, potrebno je malo biti u tišini i meditaciji, u razgovoru sa samim sobom, s kolegom, ali i s Bogom. Upravo zbog toga svaku školsku godinu mi profesori započinjemo s duhovnom obnovom, a ove smo se godine, pod vodstvom oca biskupa Ratka Perića i našeg ravnatelja, zaputili na otok Ugljan u Samostan sv. Jeronima gdje su nas ljubazno dočekale časne setre kćeri milosrđa.

Stari samostan, koji je sada lijepo obnovljen, okružen morem i borovima, maslinama smokvama i lozom bio je naš dom ta tri dana od četvrtka 23. kolovoza do subote 25. kolovoza. Već prvu večer otac biskup potaknuo nas je na razmišljanje usporedbom između životinje i čovjeka – postoji preko milijun i tristo tisuća različitih životinjskih vrsta i sve se one jako brzo osamostaljuju za uspješan život, a čovjek kao vrhunac evolucije i stvaralaštva doživljava neuspjeh jer treba više od dvadeset godina kako bi se osamostalio. Zašto? Zbog čega smo mi ovakvi? Nakon postavljenog pitanja uslijedilo je razmišljanje pa iznošenje osobnih stavova, a otac biskup zaključio je kako je „čovjek svjestan samog sebe, tj. ima spoznaju samog sebe: počinje kao tijelo koje je završeno, ali duh je tabula rasa jer u njemu ja moram probuditi potenciju svoje svijesti i svoje savjesti. Nadalje, važna je i sloboda koju je Bog darovao čovjeku i time je se potpuno odrekao. Naš slobodan izbor dokaz je kako čovjek nije dovršeno biće kao životinja, a mi ljudi slobodu ostvarujemo kad činimo dobro, a ne zlo!“

Petak smo započeli zajedničkom molitvom, meditacijom i pjesmom u samostanskoj kapeli, a potom smo nastavili s predavanjima, tj. razmišljanjima i razgovorima na osnovi četiri odlomaka iz Lukina evanđelja. Pred nama su bili tekstovi s ponuđenim pitanjima na koja smo tražili odgovore i potom raspravljali. Prvi tekst bijaše o farizeju i cariniku, drugi o množenju rada, treći o služenju Bogu i bogatstvu, a četvti o bogatašu i Lazaru – od najlakšeg do najtežeg: svi smo odgovarali i raspravljali, a sestra Mirjam pomno je bilježila naše odgovore. Bilo je jako zanimljivo produbiti dobro nam poznate biblijske tekstove, pronaći u njima nove misli i pouke te vidjeti isti problem iz različite perspektive svakog od kolege. Na kraju je otac nadbiskup za svaki tekst istaknuo osnovnu pouku – tako je farizej iz prvog odlomka otišao „neopravdan“ jer se usporedio s carinikom, a ne s Bogom! Prispodobu o množenju rada (talenata) otac biskup iskoristio je kako bi i nama poručio: „Ja sam profesor dar Školi, ne za svoju promociju nego za boljitak Škole da ona bude najbolja, najpoznatija, najcjenjenija. Naš je poziv talent – dar! Meni je dan dar kako bih ja s talentom mogao raditi i umnažati ga, prenositi ga učenicima.“ U odlomku  o Bogu i bogatstvu važno je istaknuti kako ponekad i prolazne stvari (propadljive, materijalne) mogu poslužiti stjecanju vječnog bogatstva, tj. kraljevstva Božjeg, npr. kroz materijalnu pomoć potrebitima, ali uvijek samo pošteno jer je to načelo „sinova svjetlosti“. Bogataš i Lazar – primjeri su kakvi nas i danas okružuju, i mi smo ponekad Lazari, a ponekad bogataši.

Nakon predavanja imali smo sv. Misu, baš kao i u subotu ujutro, a slobodno smo vrijeme provodili u druženju, razgovoru, šetnji i kupanju. Brzo je prolazilo vrijeme u slušanju oca biskupa Ratka Perića i našim razmišljanjima, a ocu biskupu zahvalni smo i na njegovim knjigama koje nam je darovao: Naravni porivi i nadnaravni darovi  te  Jobovi bolovi i Božji blagoslovi. Po subotnjem ručku oprostili smo se s našim domaćinima – sestrama kćeri milosrđa i zahvalili im se na gostoprimstvu, ukusnoj hrani koju su nam s ljubavlju pripremale i vremenu koje su nam posvetile. Osvježeni i obnovljena duha vratili smo se našim svagdašnjim obvezama zahvalni ravnatelju koji nam je omogućio ovakav susret.

 

 
 

Share this Post