DUHOVNA OBNOVA UČENIKA 2.a RAZREDA

»Poznajemo li mi sebe uistinu?«

 

Prvi školski vikend u 2019. godini otvorili smo u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević gdje smo se okupili na duhovnoj obnovi kako bismo prisustvovali Kursilju – Malom tečaju kršćanstva. »Ne poznajem ništa, a najmanje sebe«, s ovom misli našeg poznatog pjesnika Tina Ujevića prepustili smo se otkrivanju svoje nutrine.

 

UPOZNAJ SEBE!

Naš susret započeo je u petak, 18. siječnja jutarnjom molitvom i upoznavanjem. Bili smo podijeljeni u četiri skupine pod vodstvom naših animatora. Don Igor Ikić otvorio je tečaj temom »Upoznaj sebe« u sklopu koje smo razmatrali pitanje: »Poznajemo li mi sebe uistinu?« Shvatili smo da sve dok ne spoznamo sebe, nećemo spoznati ni Boga. Animatorica Josipa ispričala nam je priču o Drvneniku Pullchinelu iz koje smo izvukli pouku da se ne obaziremo na točkice i zvjezdice koje nam zalijepi društvo jer smo jedinstveni te nas kao takve voli naš Stvoritelj. Poslije svake teme mogli smo pronaći okrepu u kavi, čaju i keksima. Na red je došao animator Ivica. On je s nama podijelio svoje svjedočanstvo o odlasku u Lourdes i svom tjelesnom i duhovnom izlječenju. Prispodoba o Izgubljenom sinu navela nas je na razmišljanje kako nije dobar kršćanin onaj koji samo uvijek prati Boga, već onaj koji je spreman pokajati se i oprostiti. Nakon ručka slijedila je tema o milosti i njenom utjecaju na naš život. Za kraj našeg prvog dana slušali smo Mateinu osobnu ispovijest o njenoj odluci da živi predbračnu čistoću. Ta nam je tema bila zanimljiva jer se o njoj ne priča vodećim medijima.

 

PRIGRLI ISUSA!

Sljedeći dan Marko je započeo jutarnju molitvu, a animatorica Marina slijedila ga je s emotivnom temom iz svoje prošlosti u kojoj nam je ispričala kako je ona prigrlila Isusa. Animatori su nam zatim prikazali humorističan skeč Masterpiece koji nas je sve nasmijao. Ostatak popodneva bio je posvećen Isusu i sakramentima koje nam je ostavio. A onda je Marina pričala o svom apostolatu i putu u daleku Afriku gdje je volontirala u sirotištu. Njeno svjedočanstvo pobudilo nam je želju da se možda i mi jednog dana prepustimo Božjoj volji i otisnemo na putovanje u nepoznato. Večer smo završili misom i molitvom. Navečer se nismo odmah povukli u sobe nego su naše misli odlutale u Njemačku na Svjetsko rukometno prvenstvo.

 

OTVORI SE BOGU!

Na našu žalost došla je brzo i nedjelja, zadnji dan našeg duhovnog obnavljanja. Kratkim intervjuom s Nikom Vujčićem, poznatim propovjednikom, animatori su nas uveli u temu tog posljednjeg dana, a ona je rezultirala idejom kako se Bog može koristiti nama i našim nedostatcima da bi promijenio stvari na dobro. Svi smo potom otišli na nedjeljnu misu gdje su u čitanjima sudjelovali i učenici našeg razreda. Na kraju smo pozvani, ako nam se svidio ovakav način duhovne obnove kroz Kursiljo, prisustvovati i ljetnoj duhovnoj obnovi na otoku Krapnju. Po završetku druženja primili smo Božji blagoslov i dobili križ Kursilja koji iza sebe ima jednu zanimljivu priču, no o tome ćete čuti drugom prilikom! Cijeli je razred bio jako zadovoljan duhovom obnovom te jedva iščekujemo ponovni zajednički susret koji će nas povezati duhovnim nitima i osnažiti za životne izazove koji su pred nama.

Tamara Lukić i Berto Žuvić, 2.a

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post