Duhovna obnova učenika 2.b razreda

»Za voljeti ne treba razlog jer ako voliš s razlogom, to nije prava ljubav«

Od petka 3. do nedjelje 5. veljače 2023. godine 2.b razred sudjelovao je na duhovnoj obnovi u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević. Ovaj »Mali tečaj radosnog kršćanstva« predvodili su animatori iz pokreta Kursiljo zajedno s don Igorom Ikićem, župnikom iz župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marija na Puntamici.

PRVI DAN

U petak, 3. veljače, našli smo se ispred sjemeništa u 8 sati. Zajedničkom molitvom i upoznavanjem započeli smo našu duhovnu obnovu, prvo smo se upoznali s našim animatorima: iz Zagreba su bili Dora, Sara i Filip, Ivan je iz Varaždina, a Marko iz Posušja. Prvi dan nije bio toliko intenzivan iako je bilo dosta svećeničkih i laičkih predavanja za koja sam sigurna da su nam se urezala u pamćenje i da će nam biti dobar »šalabahter« u teškim trenucima života. Osim predavanja imali smo i rad u skupinama koji je meni osobno bio posebno drag. U tim razgovorima, pogotovo prvom, saznali smo dosta jedni o drugima i tako se bolje povezali kao osobe, ne kao kolege u razredu već kao prijatelji. Na kraju dana, prije večere i svete Mise izmolili smo krunicu Božjega milosrđa. Animatori su se zaista potrudili pjevanjem svaku svetu Misu, naročito prvu, učiniti posebnom. Nakon večere našli smo se u dvorani gdje smo inače imali zajednička predavanja kako bi se prije odlaska u sobe i spavanja svi zajedno još više zabavili uz društvene igre.

DRUGI DAN

Nakon doručka, zaputili smo se u dvoranu na zajedničku jutarnju molitvu. U svakoj molitvi, jutarnjoj, večernjoj, molitvi prije i poslije jela ili molitvi u grupi trudili bismo se zahvaliti Gospodinu za još jedno jutro, još jedan dan, još jedan obrok ili još jedan razgovor. U subotu, 4. veljače, slušali smo predavanja don Igora o Isusu Kristu nakon kojega smo u grupi pričali o tome tko je Isus za nas. Održao je predavanje na temu Sedam svetih sakramenta u kojem nas je upoznao sa značenjem, težinom i ulogom svakoga sakramenta u našem životu. Filip je ispričao svoje svjedočanstvo i podijelio s nama svoju priču o otoku Krapnju i tečaju Kursilja koji je prošao kada još nije ušao u svijet vjere. Naučio nas je značaju i značenju pojedinih obreda pretvorbe na svetoj Misi i time nam je pokušao posvijestiti važnost svete Mise kao sakramenta. Nakon ručka slušali smo i Ivanovo predavanje pod nazivom Kralježnica u kojem je također ispričao svoje iskustvo s Krapnjom i Kursiljom. Pričao je i o svojem zdravstvenom problemu te načinima kako ga je on pokušao riješiti – moleći devetnicu, odlazeći na Krapanj te misleći da će se tako riješiti taj zdravstveni problem. Nakon tog predavanja svatko je u skupini pojedinačno komentirao njegovo predavanje i iznio svoje mišljenje. Imali smo i priliku za ispovijed nakon koje je uslijedila sveta Misa. Navečer smo se opet za opuštanje, nakon poprilično intenzivnog dana, dodatno zabavili i iskoristili još jednu priliku za bolje upoznavanje igrajući društvene igre.

TREĆI DAN

Zadnji dan, nedjelju, nakon doručka započeli smo zajedničkom molitvom u kojoj je svatko od nas zahvalio Gospodinu za bilo što što mu je u tom trenutku bilo na pameti i za što smo mu imali potrebu zahvaliti. Uslijedilo je euharistijsko slavlje i ručak. Nakon ručka imali smo druženje u kojem smo iznijeli svoje mišljenje o ova tri dana, dali uputu autorima ako nam nešto nije bilo dobro i, naravno, pohvaliti ih u nečemu što nam se posebno svidjelo. Nakon toga naš ravnatelj don Ante Sorić blagoslovio je križiće koje nam je i podijelio s porukom: »Neka te čuva i bude potpora u teškim situacijama«. Nisam imala potrebu ništa posebno zapisivati tijekom ova tri dana jer ja se vodim mišlju da ako je nešto posebno lijepo, ostat će mi u glavi. I evo mogu reći da od te gomile misli najviše mislim na rečenicu don Igora: »Za voljeti ne treba razlog jer ako voliš s razlogom, to nije prava ljubav.« Zaista smo svi osjetili i doživjeli nekakvu unutarnju, duhovnu promjenu, bolje rečeno, pomak te smo na nastavu idućeg dana došli s drugim pogledom na svakog pojedinca u našem razredu.

Lana Šimunić, 2.b

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post