Duhovna obnova trećih razreda

3. i 4. veljače, trećaši su imali prigodu sudjelovati na duhovnoj obnovi u Pastoralnom centru Plitvice, u Mukinjama koju je na temu „Sedam glavnih grijeha“ održao don Ivan Šibalić.

Predvođeni našim razrednicima krenuli smo na dvosatnu vožnjom do crkve hrvatskih mučenika na Udbini. U crkvi nas je, na naše iznenađenje dočekao bivši učenik Klasične gimnazije Ivana Pavla II., župnik don Josip Šimatović. Pojasnio nam je povijest crkve i samog mjesta.

Prije obilaska svetišta posjetili smo vidikovac s kojeg se pruža prekrasni pogled na Krbavsko polje i Velebit. Crkva hrvatskih mučenika hrvatsko je nacionalno svetište, mjesto hrvatskih stradanja i muke hrvatskog naroda do osnivanja vlastite države. Upravo ti povijesni sadržaji prikazani su na reljefima u unutrašnjosti crkve. Dva kata ispod crkve nalazi se Muzej u kojem se čuvaju umjetničke slike i vrijedni predmeti kao svjedočanstvo bogate hrvatske prošlosti. Kamen temeljac ove crkve izvađen je iz temelja krbavske katedrale kojeg je na Trsatu 2003. blagoslovio zaštitnik naše škole sveti  Ivan Pavao II. Upravo iz tog razloga ispred crkve se nalazi njegov kip pred kojim smo se zajedno fotografirali i tako ovjekovječili naš posjet.

Zastali smo u kratkoj molitvi i zaputili se prema Mukinjama, gdje nas je dočekao snijeg i do metar visok što nas je posebno oduševilo. Udobno smo se smjestili  u Pastoralnom centru Plitvice i

jedva dočekali slobodno vrijeme, samostalno razgledavali mjesto, Plitvička jezera

i prije svega uživali u skijanju i zimskim radostima.

Uslijedilo je prvo predavanje u trajanju od dva školska sata koje nam je održao don Ivan Šibalić. Tijekom  predavanja na svakodnevnim primjerima temeljito nam je protumačio sedam glavnih grijeha i  objasnio izvor njihovih svakodnevnih „manjih” grijeha. Po završetku uslijedilo je još  slobodnog vremena, večera i klanjanje.

Sljedeći dan, poslije doručka slušali smo kratku katehezu u kojoj je don Ivan nadopunio jučerašnje misli. Mnogi od nas duhovnu obnovu upotpunili su i sakramentom ispovijedi, a vrhunac svega bilo je zajedničko sudjelovanje na sv. Misi.

Mnoštvo je ljepota, snježni krajolik, druženje, duhovni sadržaji… ispunilo naša srca. No neminovno je uslijedilo pakiranje, kako stvari, tako i doživljaja s ovog kratkog duhovnog putovanja.

Put do Zadra iskoristili smo razmišljajući o riječima koje smo čuli, a dojmove i lijepa sjećanja još i danas dijelimo i čujemo  po hodnicima naše škole.

                                                                                                                            Lucia Zorica, 3. a

 
 

Share this Post