Duhovna obnova roditelja

U subotu, 17. prosinca, uoči treće nedjelje Došašća, u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru u susjednoj Bosni i Hercegovini održana je duhovna obnova za roditelje učenika naše Škole.

 

USUSRET BOŽIĆU
Tridesetak roditelja učenika naše škole sudjelovalo na jednodnevnoj duhovnoj obnovi u Karmelu sv. Ilije

U subotu, 17. prosinca, uoči treće nedjelje Došašća, u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru u susjednoj Bosni i Hercegovini održana je duhovna obnova za roditelje učenika naše Škole. Uz njih tridesetak, na duhovnoj obnovi bili su: ravnatelj Škole mons. Joso Kokić i nekoliko profesora.

Tema jednodnevnoga duhovnog nadograđivanja je bila «Suvremena obitelj u kontekstu nadolazećeg Božića», a domaćin im je bio fra Zvonko Martić, karmelićanin. Već u uvodu svog izlaganja fra Zvonko je u centar postavio Božićno slavlje kao paradigmu slavljenja otajstava i otajstva vjere naglasivši kako kićenje ne smije postati samo sebi svrhom. To može biti sastavni dio priprema za Božić i trajati samo do trenutka kada se On treba roditi. No, danas je, nažalost, na sceni neosmišljenost slavlja. Čovjek postaje dio «šušura» i ne razmišljajući puno kako se u njemu našao, kako je svjetovno stalo na mjesto religioznog. Zato se valja zaustaviti i upitati: Jesam li sluga ili gospodar?
Obitelj je nekada imala primarno mjesto u odgoju i s pravom je nazvana temeljnom školom čovječnosti. Iskrenost, poštenje i dobrota (dobrota, poštenje i oproštenje) moraju djeci biti primjer, a prvi primjeri se vide u krugu obitelji – istaknuo je fra Zvonko. U tu se svrhu svi trebamo truditi bolje upoznati, međusobno razgovarati. Obitelj je mjesto gdje se tajne čuvaju, ali i gdje se moli zajedno. Djeci se treba približiti i pokazati im primjer vlastite predanosti i zauzetosti u molitvi jer „mi živimo od molitvi svojih roditelja, a od čega će naša djeca?“ U vezi s tim valja mijenjati samoga sebe jer, istaknuo je: Moj život za drugoga postaje život za Boga. Bogu se ne možeš dodvoriti domišljatošću, već samo poniznošću. U Bogu je sve moguće pa i oprost. Mi možemo oprostiti jer nam je oprošteno. Male stvari čine život koji ima oslonac u Duhu koji kad se Bogom hrani – mami, zove … činiti dobro.
Međutim, u današnjem vremenu svjesni smo sve veće krize obitelji čija su direktna posljedica mladi koji posežu za krivim vrjednotama jer ostaju bez temeljnog uporišta u životu i tako se lako izgube u suvremenom društvu koje uvelike oblikuju mediji. Da bi obitelj lakše odgovorila na izazove odgoja, potrebna je suradnja sa suodgojiteljima među kojima je fra Zvonko posebno naveo Crkvu i vjersku pouku koja je potrebna ljudima svake životne dobi, a posebno djeci, ali i Školu, osobito katoličku školu koja promiče kršćanske vrijednosti.
Bog se ne da nadmašiti u dobroti. U svom poslu ljudi ne nalaze sredstvo posvete. Čovjek trajno traga za stanjem raja. Svi nosimo sebičnost, bahatost, samodopadnost … ulazimo u prostor u kojemu se ne možemo darivati jedno drugome. No, zadatak kršćanstva je da budi svetost – a to počinje i ostvaruje se u obitelji. U njoj su se uvijek usvajale temeljne vrjednote: ljubavi, istine, odgovornosti, prijateljstva, vjere, solidarnosti, poštivanja drugoga u njegovoj različitosti. Slobodan čovjek je ispunjen, uravnotežen i predan drugima. Melje nas ono izvana jer nije mir iznutra. Samim tim što postojiš – vrijediš – istaknuo je fra Zvonko.
U završnom dijelu zajedničkog promišljanja, fra Zvonko je potaknuo roditelje da zajedno sa svojom djecom kontinuirano rastu u vjeri pri čemu su vrlo važni zajednički odlazak u Crkvu i molitva: “Pozivam vas, dragi roditelji, neka molitva u vašim obiteljima bude dio pripreme za Božić. Jer ta priprava nije samo stvar vašeg djeteta, nego ste i vi pozvani da se pripravljate… molite, i potičite djecu na molitvu”.
U poslijepodnevnom dijelu programa duhovne obnove roditelji su imali priliku sudjelovati u pokorničkom bogoslužju i sakramentu sv. ispovijedi. Susret su završili slavljenjem sv. Mise.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post