Duhovna obnova prvaša

Krenuli smo na duhovnu obnovu kako bi se duhovno okrijepili na početku nove školske godine, a i bolje upoznali jer smo se okupili u istom razredu iz različitih osnovnih škola.

 

TALENT + ja = prepoznati+iskoristiti+udvostručiti

Subota je neradni dan kojemu se veselimo. Nema nastave, duže spavamo … odmaramo se od «napornog» tjedna. Osim što je neradna, čitaj – slobodna – ona je sasvim običan dan. Prošla je subota nama, učenicima I. a i I. b razreda Klasične gimnazije pokazala i dokazala da može biti i puno, puno više od toga. Toga smo se jutra, 24. rujna probudili kao i prethodnih dana. Za ovo jesensko doba godine bilo je neobično vruće. Sunce je sjalo od ranih jutarnjih sati, a nije nedostajalo dobrog raspoloženja i uzbuđenja kada smo se u 8 ujutro okupili na Glavnom kolodvoru i autobusom krenuli u Privlaku. U Privlaku? Da! Znali smo naše odredište i svrhu našeg okupljanja. Krenuli smo na duhovnu obnovu kako bi se duhovno okrijepili na početku nove školske godine, a i bolje upoznali jer smo se okupili u istom razredu iz različitih osnovnih škola.
Stigavši u Privlaku dočekala nas je pripremljena velika sala u Župnom uredu. Udobno smo se smjestili, a našu prvu duhovnu obnovu započeli pjesmom. Postoji li bolji početak? Nakon pjevanja, atmosfera je postajala sve opuštenija i u tom je ozračju započeo naš radni dio susreta – predavanje u koje nas je uvela naša pedagoginja Mirjam, a koje je održao naš ravnatelj mons. Joso Kokić. Glavna tema duhovne obnove bila je – jednom riječju – “TALENT”. Iz te riječi, a za naše promišljanje, rojila su se brojna pitanja: Što je, zapravo, talent? Kako ga otkriti, kako iskoristiti? Na sva ta pitanja i još mnogo drugih dobili smo opširne odgovore, a svoju pouku iz svega toga ukratko bih podijelila s vama, pa možda ista postane i vaš životni cilj: “Talent je dar Božji, prepoznaj ga, iskoristi, udvostruči, čini dobro i na dobrom si putu prema raju, prema vječnosti.” Svatko od nas ima neke sposobnosti po kojima smo slični jedni drugima, ali i različiti …. Darove koje imamo ne smijemo utrošiti samo na naše želje i u našu korist. Bog ih je u nas usadio i od nas očekuje da ih usmjerimo kako na svoju korist, tako i na korist onih koji nas okružuju. Međutim, ponekad nismo niti svjesni svojih sposobnosti. Često „igramo nogomet“ sa svojim kvalitetama, odnosno potratimo ih bez razloga … Čovjek ima „krila slobode“, ali ponekad ne zna za njih i traži slobodu u grijehu vodeći sam sebe, na taj način, u propast. Prava sloboda je u povjerenju, odgovornosti, trudu da iskoristimo svoje mogućnosti ….. otkrijemo i ostvarimo svoju zadaću na zemlji …. Mi, zapravo, biramo hoćemo li ograničiti svoj život na lijenost, neodgovornost, materijalni užitak …. ili ćemo slijediti ono što nas izgrađuje kao prave i pune osobe.

Nakon predavanja koje je sadržavalo i prezentaciju, ali i malu igru za sve zajedno, imali smo odmor za vrijeme kojega smo prošetali plažom, pričali, upoznavali se i uživali u prekrasnom zajedničkom danu. Nakon odmora vratili smo se u Župni ured i radni dan nastavili radeći u grupama. Redala su se zanimljiva pitanja, smišljali odgovori, šale, razgovori i … vrijeme je brzo proletjelo. Druženje smo nastavili za vrijeme ručka u restoranu nakon čega smo imali Sv. Misu. Prije Mise smo imali mogućnost obnavljanja sakramenta ispovijedi. Misa je, kao i svaka, bila posebna na svoj način. Uz pjesmu i molitvu završilo je naše prvo zajedničko druženje, naša prva duhovna obnova. Vratili smo se u Zadar s lijepim uspomenama prepričavajući i komentirajući dan, nestrpljivo očekujući naš novi zajednički susret.
Ova nam je subota, uistinu, bila radni dan kojega ćemo se sjećati.

Maja Čižmek Kovač, I. a 

 
 

Share this Post