Duhovna obnova profesora

Početak školske godine 2006./2007. profesori Klasične gimnazije Ivana Pavla II. dočekali su već tradicionalnom trodnevnom duhovnom obnovom. U nedavno otvorenom i blagoslovljenom samostanskom kompleksu «Karmelu sv. Ilije», duhovnom centru Hrvatske karmelske provincije koji se nalazi u neposrednoj blizini Buškog jezera u župi Grabovica, u općini Tomislavgrad, boravili su i duhovno se okrijepili pod vodstvom karmelićanina o Vjenceslava Mihateca.

Profesori su, u pratnji ravnatelja Gimnazije mons. Jose Kokića, u «Karmel sv. Ilije»,  gdje su ih dočekali gostoljubivi domaćini,  stigli u večernjim satima 1. rujna. Već prve večeri voditelj duhovne obnove o. Vjenceslav ih je sakupio  te molitvom psalama uveo u «prostor duha».  Dogovoren je i način rada, razmišljanja, molitve i odmora.

Sutradan 2. rujna nakon jutarnje molitve i tjelesne okrepe uslijedio je uvod voditelja u otkrivanje biblijskog teksta, njegovo iščitavanje, razmatranje – kratki nagovor,  da bi nas zatim odaslao u «osamu», tj. jednosatno razmišljanje nad biblijskim tekstom s posebnim osvrtom na pitanja pred koja nas navedeni tekst upućuje. Našli smo se pred upitima: «Što ljudi govore tko je Isus?», «Što ti kažeš tko je On?». Nakon «osame» uslijedila je razmjena iskustava i tako u tri ciklusa, poštujući postupnost. Sljedeće razmatranje bilo je traženje Boga u događajima i ljudima, pitanje o smislu života tj. njegovo baštinjenje kroz pitanje: «Tko je Isus? Kako možemo do njega?» Zastali smo nad rečenicom «Gospodine, htjeli bismo vidjeti Isusa!». Kako, gdje, kada? I opet – samotno mjesto i Njegova blizina, susret, razmjena iskustava… U trećem ciklusu pozvani smo na suradnju s Duhom Svetim, a bilo je riječi i o grijehu koji «prlja atmosferu Duha!»

Duhovna obnova za djelatnike Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u Zadru završila je tako euharistijskim slavljem u samostanskoj crkvi, trećega dana boravka u «Karmelu sv. Ilije» Nakon zajedničkog objeda u obližnjem mjestu Roško Polje gdje im je domaćin bio fra Marko Jukić, osvježeni i osnaženi krenuli su u Zadar da bi «zaveslali» u novu školsku godinu iščitavajući što Bog u kojega su posljednja tri dana bili «zagledani» od svakog od njih traži. Osim programa kojega im je pripremio i vodio o. Vjenceslav sudionici ove duhovne obnove obišli su i susjedni Tomislavgrad, odnosno mjesnu crkvu i franjevački samostan.

 

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post