DUHOVNA OBNOVA MATURANATA

 

Molitva je KLJUČ ŽIVOTA vjere

 

Mi, maturanti, uputili smo se 13.12.2019. na duhovnu obnovu u pratnji s. Viktorije Gadža, prof. Nevena Nižića i prof. Željke Jadrošić. Duhovno-edukativno putovanje u svetište Vepric kod Makarske započelo je u 8:00 sati kada smo krenuli prema našem odredištu. U Vepricu nas je dočekao upravitelj svetišta don Mijo Šurlin koji nas je, zapravo, vodio kroz naše duhovno putovanje.

Tijekom vožnje prema svetištu slušali smo predavanje o čudesnoj moći molitve. Bilo je to vrijeme u kojemu smo mogli razmišljati o čežnji za Bogom u molitvi, o tome kako molitvu približiti običnim svakodnevnim situacijama u životu; kako moliti; kako susresti Boga i sebe; kako osluškivati Boga; što je molitva šutnje; što je ispravan smjer molitve ili način molitve te kako ne smijemo „smišljati“ isprike jer je svako vrijeme pogodno za molitvu.

Naučili smo kako je moć molitve u vjeri. Bez molitve smo suhi, nedorečeni, neizgovoreni i na pola puta. Molitva je, prije svega, susret sa samim sobom. Ne, to nije egoizam, to je nešto posve drugo. Dok čovjek ne susretne sebe nije sposoban ni za što pa ni za molitvu. „Želiš li upoznati Boga najprije upoznaj sebe.“ Jer, molitva je susret s istinom svoga života. Tek kada upoznamo sebe možemo početi živjeti novim životom. U ritmu naše molitve važno je neprestano moliti iz one situacije koja u meni jest, u kojoj se nalazim… Naučili smo kako treba moliti uvijek i svugdje! Nadalje, molitva je hodočašće u vlastito srce! Ona je osluškivanje Boga u šutnji, meditaciji! S druge strane, šutnja je, također, molitva. Ona je trenutak najdubljeg govora Boga nama! Svatko mora naći način osobne molitve. Molitva treba biti slavljenje Gospodina, zahvaljivanje, potpuno predanje. To je rast u vjeri!

Po dolasku u Vepric odmah smo otišli u dvoranu u kojoj smo se ugodno iznenadili zbog sakralnog mozaika (anđeo mudrosti s lirom) smještenog na zidu. Don Mijo nam je objasnio značajke mozaika. U njegovom središtu je sv. Bernardica kojoj je lice neproporcionalno napravljeno (oči su veće od ostalih dijelova tijela). Simbolika očiju je izoštren vid, što bi u ovom slučaju značilo da sv. Bernardica metaforički gleda zbivanja. Također, na mozaiku se nalaze tri okrugle veće točke u crvenoj, bijeloj i plavoj boji. Crvena točka simbolizira biće poslano od Boga, bijela – Duha Svetoga, a plava – čovjeka. Nakon razgledavanja ovog mozaika zaputili smo se u kućnu kapelicu u kojoj se nalazi drugi mozaik, još jedno iznimno umjetničko djelo o. Marka Ivana Rupnika, slovenskog isusovca. Pobočni dijelovi mozaika prikazuju navještenje Marijino kroz lik Gospe i anđela Gabrijela, dok je središnji dio iza oltara posvećen milosrdnom Isusu. Posebno fascinira sama koncepcija djela vođena teološkom slikom Gospina navještenja koje svoj konac i ispunjenje ima u raspetom i proslavljenom Kristu. S obzirom da kršćanski umjetnici već od davnine kroz sliku ili riječ nastoje uprisutniti živog Boga, i ovo nam djelo kroz prikaz milosrdnog Isusa ulijeva vjeru u trojedinog Boga. Ovaj mozaik na izravan način govori nam o našoj vjerničkoj zadaći tj. da kao nasljednici Isusovi kroz međusobno praštanje i solidarnost naviještamo njegovu milosrdnu ljubav.

Nakon meditacije u kojoj smo naučili nešto novo, a posebno molili za otvoreno srce, srce koje će htjeti čuti, a onda i živjeti Isusovu poruku, uslijedio je ručak, a potom stanka u kojoj smo posjetili Makarsku. U Makarskoj smo imali slobodno vrijeme koje smo iskoristili za razgledavanje grada. Nakon slobodnog vremena i druženja, vratili smo se u Vepric u kojem smo nazočili na sv. Misi (a imali smo i mogućnost ispovjediti se). Na propovjedi je svećenik govorio o mučenici sv. Luciji koja je danas zaštitnica očiju i vida. Prvo čitanje bilo je čitanje knjige proroka Izaije u kojem Izaija nije slušao Božje zapovijedi jer da je, sreća bi mu bila kao rijeka, potomstva bi bilo kao pijeska te se njegovo ime pred Gospodinom nikad ne bi obrisalo.

Nakon sv. Mise zaputili smo se prema Zadru. U autobusu je prof. Neven Nižić svirao usnu harmoniku, podijelio medenjake (možda zbog sv. Lucije).

U Zadar smo se vratili sretni i zadovoljni, obnovljeni programom naše duhovne obnove.

 

Franka Birin, 4.b

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post