DUHOVNA OBNOVA 2.A RAZREDA

Neka plodovi duhovne obnove budu vidljivi u našim životima

 

Sve je započelo okupljanjem učenika 2.a razreda kod Sjemeništa u petak, 10. siječnja, ujutro oko 8 sati. Nitko od nas nije znao sto nas čeka i svi smo bili jako nervozni ali u isto vrijeme i uzbuđeni. Program duhovne obnove otkriva se u jednoj riječi – Kursiljo, mali tečaj kršćanstva. Radi se o katoličkom programu koji pomaže mladima i odraslima da se približe Crkvi te upoznaju bolje sebe i Boga.

 

DAN PRVI

Duhovna obnova uglavnom se sastojala od predavanja i rada po skupinama. Svatko je od nas bio svrstan u svoju skupinu koju je predvodio animator te je program zapravo započeo tek kad smo svi bili svrstani u skupine. Najvažniji i najupečatljiviji dijelovi rada u skupinama odnosili su se na svjedočanstva animatora koji su nam kroz svoje priče ukazali na važnost Crkve u njihovim životima. Nakon svakog svjedočanstva slijedio je rad u »skupini« gdje bi svako podijelio svoje mišljenje ili bi jednostavno razgovarali o određenoj temi. Nakon jutarnjeg programa slijedio je ručak, a zatim smo dobili dva sata slobodnog vremena. Popodne je bilo rezervirano za predavanje don Igora Ikića koji nam je govorio o Crkvi i Isusu te njihovoj važnosti u našim životima. Naravno, rad po skupinama nastavio se također i popodne, a ovdje moram dodati kako je takav način rada itekako poticajan jer u manjim skupinama bolje čujemo jedni druge i lakše se ohrabrimo kad trebamo i mi nešto reći. Predavanje don Igora također su pratila daljnja svjedočanstva naših animatora tako da je vrijeme jako brzo prolazilo i ubrzo je servirana večera nakon koje smo imali još malo vremena za druženje u sobama. Oko 8 i 30 bilo je vrijeme za igre, što je većini bio najdraži dio duhovne obnove jer smo se još čvršće međusobno povezali i usto dobro zabavili. Nakon igara išli smo u svoje sobe gdje smo se još malo međusobno družili te je ubrzo bilo vrijeme za spavanje.

 

DAN DRUGI

Drugi dan započeo je ranim dizanjem te silaženjem na doručak. Nakon jutarnje okrjepe započeli smo program kratkom igrom i razgovorom. Ujutro smo ponovno imali priliku slušati don Igora Ikića koji je taj dan pričao o tome koliko je Isus u biti sličan nama. Nakon predavanja imali smo pauzicu od 10-ak minuta te je uslijedio rad po skupinama. Animatori su nastavili, gotovo u ispovjednom tonu, iznositi ključne scene svojih života koje su ih vratile Bogu, a nas jako dirnule. Nedugo nakon toga došlo je vrijeme za ručak te je uslijedila dugo očekivana pauza. Ne možemo lagati da nismo svi željno iščekivali tu pauzu koju smo iskoristili za šetnju gradom ili odlazak na kavu. Nakon opuštajućeg vremena koje smo proveli odmarajući u sobama ili šetnjom po gradu, uslijedio je blok vrlo potresnih tema, s kojima smo svi mi suočeni i koje su nam itekako bliske: don Igor je progovorio o grijehu bludnosti, upoznao nas je s njegovom štetom, zatim na koje se sve načine izvodi te nas je približio pojmu čistoće, što predbračne, što bračne. U skupinama žustro smo raspravljali o tome i još se žustrije odlučili držati čistoće. Zatim smo nakon kratke pauze s ciljem pripremanja za večernju svetu misu razgovarali o ispovijedi te smo svi dobili kratke ispite savjesti na papirima nakon čega smo se ispovjedili kod don Igora i još nekolicine svećenika koji su došli pripomoći. Uslijedila je polusatna pauza pripreme za svetu Misu, svi smo se zaputili do naše školske kapelice i zajedno se pripremili za slavljenje svete Mise. Neki od naših učenika Misu su uveličali sviranjem duhovnih pjesama, dok su ostali svojim glasovima veličali Boga. Nakon zahvale Bogu još je jedna kratka pauza uslijedila da se raspremimo i uputimo u zajedničku blagovaonicu gdje smo svi ugodno večerali i zahvalili Bogu na svemu što se dogodilo taj dan. Nakon obilate večere uputili smo se u jednu od dvorana sjemeništa te smo se upustili u uživanje u društvenim igrama koje smo cijeli dan iščekivali te baš kao i prošlu noć igrali zajedno s našim animatorima te se tako međusobno upoznavali. Ubrzo je došlo vrijeme za spavanje, no u sobama nismo mogli tako lako zaspati jer smo oduševljeno pričali o svojim doživljajima i o valu emocija koje smo iskusili kroz dan.

 

DAN TREĆI

Treći dan započeo je upravo kao i drugi, ranim dizanjem te silaženjem na doručak nakon čega smo započeli program kratkom igrom i razgovorom. Poslije molitve razmišljali smo o tome kako ćemo mi ustrajati u vjeri i širiti našu vjeru dalje bez animatora, također bijasmo pozvani na ljetni program kursilja koji traje tjedan dana. Zaključili smo da ćemo ustrajati iako će to uistinu biti jako teško u našem svakidašnjem okruženju. Nakon rasprave išli smo na svetu Misu do crkve Gospe od zdravlja. Tamo nam je misu služio rektor sjemeništa don Roland Jelić. Također, kao i na jučerašnjoj Misi naši su glazbenici svirali dok su ostali učenici Misu uveličali pjevanjem. Nakon Mise imali smo polusatnu pauzu kako bismo se odmorili i pripremili za ručak – ujedno i naše posljednje zajedničko blagovanje. Nakon zahvale uslijedila je kratka pauza za odmor ali i pakiranje stvari – nažalost duhovna je obnova na kraju i rastanak se bliži! Oformili smo tada jedan krug u kojem smo redom iznosili svoje doživljaje, dojmove i mišljenja o  protekloj duhovnoj obnovi, a don Igor darovao nam je križiće koje je prethodno blagoslovio kako bi se vazda sjećali našeg malog tečaja kršćanstva. Za kraj smo se fotografirali, isplakali i izgrlili znajući da će nam ovaj vikend zauvijek ostati u srcima, baš kao i svi ljudi koji su nam pomogli da bolje upoznamo Boga i sebe same. Veliko hvala svima koji su nam omogućili i organizirali ovu duhovnu obnovu, a mi se nadamo da će njeni plodovi biti vidljivi u našim životima!

 

Natali Pera i Niko Nikić, 2.a

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post