Duh nas odvede u pustinju

Obraćenje od krive slike o Bogu – tema je duhovne obnove na kojoj je sudjelovalo 30-tak prvaša naše škole u samostanu sv. Jeronima na Ugljanu

 

Nakon molitvenog početka mladi su pozvani da se otvore Božjoj riječi i poslušaju izlaganje koje je pripremio ravnatelj Škole, mons. Joso Kokić. On je izlaganje započeo pitanjem: Što je najvažnije ali i najteže u obraćenju i pokori? Uzimajući u obzir Kristov poziv na obraćenje koji jasno i danas odzvanja osobito u korizmenom vremenu: «Obratite se i vjerujte Evanđelju.» i još «Ako se ne obratite, svi ćete propasti»  ravnatelj je naglasio kako na više mjesta u Bibliji stoji da je čovjekova glavna zadaća tražiti Boga ili tražiti njegovo lice. Obraćenje upravo znači stati, poslušati Božji zov, okrenuti se i vratiti Bogu.

Krist je došao, donio pravu sliku i pozvao na prihvaćanje te slike, tražite Kraljevstvo nebesko i njegovu pravednost. Propast neplodne smokve i izrazi „ako te oko sablažnjava iskopaj ga“, dovoljno je svjedočanstvo kako se taj Isusov poziv ima shvatiti vrlo ozbiljno. Promijeniti krivu sliku Boga u onu pravu nešto je više nego „obraćenje od grijeha“. Nije riječ samo o obraćenju „od“ nego obraćenje „k“ nekom.

Krist kao čovjek postaje istinsko mjesto objave i očitovanja Božje nazočnosti među ljudima. On je novi hram, mjesto i znak objave i očitovanje Božje nazočnosti među ljudima. Zato se kršćanin treba osloboditi se krive slike o Bogu, drugima – svijetu i ljudima, o samome sebi. Obratiti se od krivih mišljenja, predrasuda o drugim ljudima. Sebe osloboditi od laži o sebi, pomiriti se sa sobom. Čovjek može shvatiti i sebe i Boga tek kad raskine okove svojih ropstava, svojih idola i prije svega svoga egoizma. Sve drugo obična je šminka. Da bismo se obratili potreban je prije istinski susret s Kristom.

Na kraju izlaganja mons. Joso Kokić je opet naglasio ne možemo niti smijemo mi mijenjati Krista (Boga), već on nas. Mi smo stvoreni na sliku Božju, a ne Krist na našu sliku. Značenje obraćenja na najbolji način opisuje vjera. Ona je priznanje ljudske nemoći, ona je moć, ona je sudjelovanje u Božjoj svemoći «Sve je moguće onom koji vjeruje» (Mk 9, 23).

Nakon razmišljanja o temi uslijedio je razgovor. Učenici su imali prigodu postavljati pitanja na koja je im je ravnatelj odgovarao.

U drugom , poslijepodnevnom djelu duhovne obnove  bilo je pokorničko slavlje koje je priredila s. Viktorija Gadža. Ispitom savjesti provjeravali smo što nam valja promijeniti u našem odnosu prema Bogu, bližnjima, nama samima i svemu stvorenome. Zatim je uslijedila pojedinačna ispovijed i kao vrhunac euharistijsko slavlje koje je predvodio don Josip Lenkić.

Sudionici i  ove duhovne obnove jednodušno predlažu da se nastavi s ovakvim susretima.

 
 

Share this Post