Na državnom natjecanju iz geografije

Svi smo mi pobjednici 

U Kalinovcu, lijepom mjestašcu u srcu Podravine, od 15. do 17. travnja 2015. održalo se 22. državno Natjecanje iz geografije. Domaćin nam je bila OŠ Ivana Lackovića Croate, a sa mnom je bio i moj mentor prof. Ratko Rušev.

Ugodno dočekani, nakon višesatne vožnje, smjestili smo se u hotelu „Picok“ u Đurđevcu. Đurđevački picoki nadaleko su poznati zahvaljujući legendi koja se vezuje uz turski pohod na hrvatske krajeve. Naime, Đurđevac je, po legendi, bio obranjen upravo zahvaljujući picoku (pijetlu) kojeg su Đurđevčani ispalili iz topa i tako otjerali turskog vođu Ulam-bega koji je grad držao pod opsadom.

Prvoga dana, navečer, bilo je svečano otvaranje državnog Natjecanja iz geografije na kojemu smo imali prilike vidjeti impresivne scenske nastupe mladih Kalinovčana (učenika OŠ Ivan Lacković Croata), Udruge cimbalista Đurđevac i KUD-a Grgur Karlovčan. Oni su nam na kreativan način, pjesmom, plesom i recitacijama, pokazali svoju osebujnu i višestoljetnu tradiciju koju pomno čuvaju. Tako smo čuli ponešto, za nas neobičnih, potpuno stranih, riječi iz stihova kajkavskih pjesnika, ali i ohrabrujuće riječi koje su nam u svojim govorima izrekli dobri i dragi ljudi zaslužni za cjelokupnu organizaciju natjecanja. Oni su nam cijelo vrijeme govorili da smo svi mi pobjednici, što je živa istina, jer sam dolazak i sudjelovanje na državnom natjecanju čini nas najboljima.

Bilo nas je iz svih krajeva Lijepe Naše, sveukupno 123 učenika, što osnovaca, što srednjoškolaca. U našoj je pratnji bio 101 mentor.

Ispit se pisao u srijedu, 16. travnja. Nakon ispita krenulo se u razgledavanje Đurđevačkog kraja. Moj se plan razgledavanja, doduše, malo razlikovao od uobičajenog jer je nakon pisanja ispita iz geografije uslijedilo pisanje ispita iz grčkog jezika. Naime, 28. državno Natjecanje iz grčkog jezika održavalo se u isto vrijeme kao i geografija, a ja sam, igrom slučaja, prošla i na jedno i na drugo.

Za vrijeme razgledavanja vidjeli smo Đurđevačke peske, poznate još i kao Hrvatska Sahara, područje finog pijeska, u narodu još poznatim pod nazivom Krvavi peski. Krajolik Podravine predivan je, ima neki svoj štih, svoj karakter, drugačiju atmosferu… Topao je, veseo, pun skrivenih ljepota, a posebno dolazi do izražaja u umjetničkim djelima. Imali smo prilike vidjeti slikarska djela Ivana Lackovića Croate, poznatog slikara naivca dvadesetog stoljeća, po kojemu škola nosi ime.

Navečer, nakon povratka s izleta, doznali smo rezultate natjecanja na kojemu sam osvojila 10 mjesto. Bilo je, zaista, impresivnih i hvalevrijednih rezultata što je sve rezultat pomnog i dugotrajnog pripremanja. S vremenom sam saznala i rezultate natjecanja iz grčkog jezika i obradovala se osvojenim osmim mjestom.

Zadnjeg dana Natjecanja održalo se svečano zatvaranje na kojem su se podijelila zaslužena priznanja i pohvalnice te simbolične nagrade. Iz Kalinovca sam otišla puna dojmova, bogatija za još jedno životno iskustvo, bogatija za nova poznanstva i posebno zahvalna svom mentoru koji mi je puno pomogao, ali i svima koji su me bodrili i bili uz mene jer bez svega toga ovakvog rezultata uopće ne bi bilo.

 

Iva Knežević, 3.b

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post