DRUGAŠI NA TERENSKOJ NASTAVI U LICI

U petak, 29. travnja mi učenici 2.b i 2.a išli smo na terensku nastavu u Liku. Malo prije 7.30 okupili smo se na Višnjiku, iznad športske dvorane. Smjestili smo se u bus. Molitvom i puštanjem pjesama započeli smo naše putovanje.

Prvo odredište bilo je domaćinstvo Dolina Jelena, nedaleko od Plitvičkih jezera. Obitelj Bićanić nas je lijepo ugostila i predstavila svoj jedinstveni zoološki vrt na otvorenome i broji više od sto jedinki divljači: jeleni lopatari, srne, košute, crne i sivo-smeđe svinje, konj Bella, Arap i Sokol. Jelene lopatare i konje imali smo prilike hraniti iz ruke što će nam biti uspomena za cijeli život. Nakon jednosatnog obilaska, slijedila je okrjepa domaćim delicijama (kobasica, razni sirevi, domaći kruh…) i prirodnim sokovima (sok od bazge). Sljedeće odredište bilo je pećinski park Grabovača, točnije špilja Samograd, jedina otvorena za turiste. Sastoji se od četiri dvorane. Uspinjanje pa spuštanje… Vodička Ivana nas je uvela i pokazala ta iznimna čuda prirode. Na „zidovima”  smo čitali natpise i imena posjetitelja. Treća dvorana ima nekoliko balkona, Taj dio osobito je akustičan te smo ga htjeli provjeriti i zapjevali „Krist na žalu” što je zvučalo jako dobro. Nakon špilje, uspeli smo se stazom dugačkom oko 700 m na Vidikovac. Predivno! Zatim, Gospić. Slobodno vrijeme, razgledavanje grada, kavica. Za kraj, uputili smo se u Smiljan, u Memorijalni centar „Nikola Tesla”. Sudjelovali smo pri demonstraciji bežičnog prijenosa električne energije u Teslinoj ispitnoj stanici. Pogledali smo video o njegovom putu do izuma, a nakon toga smo obišli njegovu rodnu kuću.

Oko šest sati krenuli smo kući. S puno uspomena, lijepog druženja i novog znanja napuštamo Liku. Za kraj, profesorica Sanja poslala nam je matematički zadatak. Za uspješno rješavanje dobili smo čokolade Toblerone koje imaju oblik trostrane prizme, gradivo koje trenutno učimo. Ništa bez matematike!

Nora Miletić, 2.b

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post