Drugaši na duhovnoj obnovi

U Samostanu sv. Jeronima na Ugljanu na duhovnoj obnovi u subotu 2. listopada sudjelovalo je 34-ero učenika drugih razreda naše škole u pratnji razrednika i vjeroučiteljice.

 

 

Život je dar koji se njeguje

 

U Samostanu sv. Jeronima na Ugljanu održana je  2. listopada duhovna obnova na kojoj su sudjelovali učenici II. a i II. b razreda, njih 34, sa svojim razrednicima i vjeroučiteljicom. Tema ovoga duhovnog susreta bila je: «Život je dar koji se njeguje».

 

U Samostanu sv. Jeronima na Ugljanu na duhovnoj obnovi u subotu 2. listopada sudjelovalo je 34-ero učenika drugih razreda naše škole u pratnji razrednika i vjeroučiteljice. Razmišljali smo o vrijednostima života i važnosti životnih izbora i pitanja: Tko si ti? Što ovaj trenutak za tebe nosi? Jesi li sam izabrao svoj život i životne situacije? Jesu li te roditelji odabrali i takvim učinili? Tko te je poslao u ovaj svijet? Tko stoji iza tebe? Jesi li izašao ni iz čega ili si projektiran, planiran, željen, poslan u život? ….. Tko je taj koji te je odabrao, želio, stoji iza tebe? I – što je to život za tebe? Što je to što život uistinu čini životom?

Nakon uvodnog dijela i razmišljanja kroz koji nas je vodila s. Viktorija Gadža, radili smo u skupinama. Tako je prva skupina razmišljala o tome kako psalmist – Ps 104 – doživljava Božju veličanstvenost i na čemu je zahvalan? Potom su izradili plakat na temu:  Zahvaljujem ti Bože na…. Druga skupina je, imajući u vidu Ps 63, razmišljala od čega čovjeka treba spasiti? Može li  Gospodin biti, uistinu, čovjeku spas i utvrda i na koji način? Učenici iz druge skupine su izradili plakat na temu: Gospodin me čuva na dlanu svome…. Nasuprot njima,  treća skupina je na temelju Ps 19 razmišljala o tome kako psalmist prepoznaje i doživljava Boga. Izradili su plakat na temu: Prepoznajem te Gospodine u…. Četvrta skupina učenika bavila se promišljanjem o pravoj malenosti i pravoj veličini čovjeka i pitanjem zašto je psalmistu – Ps 8 – ime Božje divno po svoj zemlji. Ova je skupina izradili plakat na temu: Božji dar meni…. I na kraju, peta skupina je, imajući pred sobom „prispodobu o olovci“, napisala: Pet pravila za radostan i uspješan život…..

Poslijepodnevni dio duhovne obnove proveli smo, najprije, u ispitu savjesti. „Zapitajmo se kakav je naš odnos prema Bogu? Da li je li on svaki puta dostojan Božjeg božanstva i čovjekovog čovještva? Koliko puta se u našem životu ponašamo kao da postoje povlašteni trenutci u kojima nam je Bog potreban, a da svi ostali potrebuju Božju nenazočnost? Je li to izraz našeg sebeljublja u kojem Boga pretvaramo u izvršitelja naših prizemnih želja koje se tiču isključivo nas, a koji su samim time upereni protiv svih ostalih koji nas okružuju? Bože, nazivamo se vjernicima, a da li vjerujemo u Tebe, slijedimo li Te? Ako promatramo ono prema čemu je usmjeren naš život, otkrivamo bolnu istinu kako smo, često, vjernici laži, sebeljublja, koristoljublja, novca, ugleda… Otkrivamo da, zapravo, vjerujemo u sebe! Zato se i  ne možemo susresti s Tobom, jer bi to bio susret nas koji smo sami sebi bogovi, bogovi laži i ispraznosti, i Tebe, Boga istine i punine! A, znamo da se jedino u susretu s Istinom naša laž razotkriva kao laž. Zašto Te odgurujemo i tjeramo od sebe? Zašto ne shvaćamo da bez Tebe nismo osobe? Jesmo li uistinu svjesni kako grijehom ostajemo bez Tvoje očinske blizine, da postajemo hladni, egzistencijalno neosjetljivi prema sebi i drugima?“  Oslobodimo se u svetoj ispovijedi ove praznine i ispunimo Onim koji je Punina, jedina Punina koja dovodi do ostvarenja čovještva, uputila nas je s. Viktorija Gadža. Naše druženje završili smo misnim slavljem kojega smo uveličali molitvom i pjesmom a kojega je predvodio don Antun Pećar, župnik Sutomišćice.

 

Na kraju dana smo naučili kako je Dar Božji život kojeg imaš, ali i život koji susrećeš. Taj dar se prima sa zahvalnošću i strahopoštovanjem. “Život kao priča, ima početak, mnogo zapleta te jedan završetak. Sretna ili tužna, ljubavna ili s manje ljubavi, ostaje priča koju pričamo uglavnom mi. Kakvu priču želimo ispričati?……“ Zato: Moraš otkriti tko si i biti to što jesi. Moraš odlučiti što je prvo na redu i to činiti. Moraš otkriti svoju snagu i koristiti je. Jer,  nitko se drugi ne natječe da bude ti. Time ćeš naučiti prihvaćati svoju jedinstvenost, određivati prioritete i donositi odluke, živjeti sa svojim ograničenjima i poštovati sebe. I – tako ćeš biti najživotniji smrtnik. Usudi se vjerovati da si divna, jedinstvena osoba; da si događaj jedinstven u cijeloj ljudskoj povijesti; da je tvoja dužnost biti ono što jesi; da život nije problem koji treba riješiti, nego dar koji se njeguje.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post