DOZNALI SMO KAKO FUNKCIONIRA ODVODNJA U NAŠEM GRADU

 

U srijedu 27.3.2019. u 12:30 mi, učenici trećih razreda s prof. Željkom Jadrošić stigli smo pred zadarsku Odvodnju. Pred ulazom nas je dočekala gospođa Branka Viduka, voditeljica službe pročišćavanja otpadnih voda i zaštite okoliša te nam ukratko objasnila što je odvodnja i čime se bavi.

Nakon uvodnih riječi gospođe Viduke, uputili smo se prema uredu gdje smo uz prezentaciju proširili svoje znanje o tome kako zapravo funkcionira Odvodnja. Saznali smo da je u vremenu od 1995. do 2014. izgrađeno oko 100.000 m cjevovoda raznih profila. Otvoreni su novi uređaji za pročišćavanje voda na Boriku 2005. i u samom Centru 2009. Vršenjem svoje funkcije pomažu poboljšanju kvalitete obalnog mora u okruženju Grada. Najvažnije je da je sustavom odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda obuhvaćeno 75% stanovnika Zadra, dok su razni procesi projektiranja, izdavanja dozvola i izgradnje daljnjih sastavnica sustava odvodnje u planu. Također, saznali smo da postoje dva stupnja pročišćavanja otpadnih voda. U prvom dijelu se uklanjaju taložive raspršne tvari te dolazi do konvencionalnog postupka čišćenja. U drugom dijelu slijedi biološki stupanj pročišćavanja. Radi na principu razgradnje organskih čestica u otpadnoj vodi pomoću mikroorganizama koji se nalaze u prljavom mulju pri čemu je  nužno potreban kisik.

Zahvalni smo prof. Željki Jadrošić što nas je povela na vrlo zanimljvu terensku nastavu, ali i gospođi Branki Viduki koja nam je nastojala što bolje prenijeti kako funkcionira odvodnja u našem gradu.

Stipe Gabrić, 3. a

 

 

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post