Dani otvorenih vrata Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju

Blagdan sv. Nikole u našoj je školi obilježen na više načina. A baš na taj dan, 6. prosinca obližnji nam Međunarodni centar za podvodnu arheologiju održava popularnu manifestaciju Dana otvorenih vrata. U sklopu ovog centra nalazi se i crkva sv. Nikole, Zadranima relativno nepoznata koja je na taj dan otvorena za sve posjetitelje, i to nismo mogli propustiti. 1.a razred, pod vodstvom prof. Slavice Vulin uputio se prema Centru, gdje nas je dočekao raznovrstan sadržaj.

 

Obišli smo sve restauracijske kabinete, gdje vrijedni znanstvenici i restauratori obnavljaju, čuvaju i proučavaju brojne predmete koji su dugi niz godina bili pod morem a svaki od njih priča svoju povijesnu priču. Doznali smo koje se metode  koriste za očuvanje i restauraciju  predmeta od različitih materijala, sve procedure imaju pravila, a ljubazne konzervatorice odgovorile su na sva naša pitanja.

 

Nakon restauracijskog odjela, svoj obilazak nastavili smo u crkvi sv. Nikole gdje nas je dočekao Roko Surić iz Odjela prezentacije podvodne baštine. Ispričao nam je povijest crkve koja nosi ime sveca zaštitnika pomoraca, otkrio nekoliko zanimljivih detalja o ovoj građevini koja će u budućnosti postati reprezentativan izložbeni prostor za sve eksponate koje sadrži ovaj Centar. Uz crkvu, zanimljivo je bilo pogledati izloške iz stalne postave Centra za podvodnu arheologiju, prof. Surić ispričao nam je sve o amforama, potopljenim brodovima iz prošlosti ali i o ronilačkoj opremi koju su koristili naši preci.

 

Slavica Vulin, prof.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post