Dani kruha, dani zahvalnosti za plodove zemlje 2007. godine

Na Županijskoj smotri “Dani kruha 2007.” u Pagu, na otoku Pagu, učenici naše škole predstavili se izložbenim štandom pod nazivom “SMOKVA – voće najstarijih civilizacija»

Listopad je mjesec u kojemu se u osnovnim i srednjim školama, dječjim vrtićima, đačkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama te ograncima Pokreta prijatelja prirode “Lijepa naša” diljem Hrvatske obilježavaju “Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje”.
Na Danima kruha za Zadarsku županiju 6. listopada, u Pagu, gdje je tamošnja osnovna škola Jurja Dalmatinca bila domaćin Smotre, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha, uz zahvalu Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i pojedinci bili podareni svojim se štandovima predstavio zavidan broj osnovnih škola i dječjih vrtića, a od srednjih škola samo Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola  te Klasična gimnazija Ivana Pavla II. iz Zadra.
Na svom su izložbenom štandu učenici Gimnazije sa svojom voditeljicom prof. Elvirom Katić postavili tematsku priču o «SMOKVI  kao voću najstarijih civilizacija».

Smokva je voće Mediterana i dobro uspijeva samo u suhoj i vrućoj klimi. Smatra se da su iz zapadne  smokve Azije prenesene duž Mediterana, a ostaci smokava su pronađeni pri iskopavanju gradova iz 5.000 godine prije Krista. Puno toga se ne zna o smokvi. Ne zna se da je bila omiljeno voće Kleopatre, da je spominje Homer u Ilijadi i Odiseji, a Biblija u rajskom vrtu, da se nekada koristila kao zamjena za kavu … da je najpoznatija Jadranska smokva?

Kada se govori o ljekovitom djelovanju – smokva je bogata kalcijem, željezom i magnezijem, vitaminom B6 i kalijem. Njezin plod regulira probavu, a kao čaj se koristi kod jakih prehlada. Ljekoviti dio biljke je kako svježi tako i suhi njen plod.

Čaroban, sladak okus smokve u kojemu su uživali još Sumerani, pa Egipćani, prastari Grci, nadahnuo je drevne civilizacije čak i u prvim umjetničkim zapisima, tako da su pronađeni uklesani prikazi berbe smokava. Isto tako, kroz povijest su povezane brojne legende uz drvo ili plod smokve.

Pred očima onih koji su ovo osunčano subotnje jutro bili na mjesnom trgu na otoku sira i soli, otoku Pagu, zrcalili su se plodovi maslina, smokava, dunja, šipaka, grožđa … a mirisno zelenilo lovora i ružmarina upotpunilo je raznoliko sjemenje. Počasno mjesto pripalo je kruhu, kruhu ispod peke te maštovitim oblicima od vode i brašna. Bio je ovo samo jedan, ali zasigurno najljepši način da se obilježi Dan zahvalnosti za plodove zemlje.

Nakon blagoslova kruha nadžupnika don Srećka Frke Petešića i pozdravnih riječi domaćina i pokrovitelja uslijedio je i prigodni program u kojemu su sudjelovali Mali zbor Vijolice, Školski zbor, Klapa Pag i mandolinski komorni orkestar te djeca iz Dječjeg vrtića Pag.

Poruka ovoga dana zahvalnosti za plodove zemlje, ali i cilj je: podsjetili na važnost kruha kao izraza životne i duhovne snage.
Sudjelovanje na ovakvim smotrama potiče i stvara pozitivne stavove i pravilne emocionalne odnose prema prirodi i njenim darovima.
Državna i svehrvatska svečanost održava se 14. listopada u Vukovaru, a Zadarsku će županiju predstavljati škola-domaćin, OŠ Jurja Dalmatinca iz Paga te učenici Srednje škole Bartula Kašića na Pagu.                                            

 

 
 

Share this Post