Dani kruha 2011.

I ove godine smo se uputili, zajedno s 20-ak škola iz Županije, u Bibinje na Smotru „Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje“. Domaćin Smotre je bila tamošnja O.Š. Stjepana Radića.

 

GLASNIK IZ DAVNINA – KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI


Odavno smo spoznali da sudjelovanje na Smotri „Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje“ potiče i stvara pozitivne stavove i pravilne emocionalne odnose prema prirodi, zemlji i njenim darovima. To je jedan od razloga, a ima ih još, što smo se i ove godine uputili, zajedno s 20-ak škola iz Županije, u Bibinje. Domaćin Smotre je bila tamošnja O.Š. Stjepana Radića.

Svake se godine na Danima kruha nastojimo predstaviti na nov i drugačiji način. Prošle smo godine čak predstavljali Zadarsku županiju u Koprivnici na Državnoj smotri. Pripreme za ovogodišnju županijsku Smotru počele su od samog početka školske godine. Naime, u okviru Školskog kurikuluma u ovoj godini planiramo realizirati projekt „Glasnici davnina“ kroz koji ćemo obraditi antičku kulturu, njen utjecaj i vrijednosti od davnina do danas i to: antičku kuhinju, nakit, igre i spektakle, povijest, književnosti i dr. Za ovu smo se Smotru, tako, podsjetili na nekoliko vrsta kruha antičkoga Rima, ali i na začinsko bilje koje je bilo nezaobilazan sastojak drevnih antičkih receptura u spremanju hrane. Posjetitelji Smotre su na našem izložbenom štandu mogli vidjeti i isprobati: Savillum (kruh na bazi ovčjeg sira, i meda – posut makom); Libum (žrtveni kruh) i Mustaceus-kruh s moštom, ali i dobiti recepte, za ove vrste kruha poznatog gurmana Apicija iz I. st. iz njegove kuharice “De re coquinaria” iz ruku učenica Lucije Šušić, Ane i Jelene Sikirić, Matije Milin i Anđele Čirjak, odjenutih za ovu priliku u antičke tunike s lovorovim vijencem na glavi.
Osim toga, brižnim sakupljanjem i selektiranjem, uz pomoć naših profesorica Sandre Gospić, Elvire Katić i s. Mirjam Gadža, a i roditelja, sakupili smo više vrsta začinskog bilja: bosiljak (lat. Ocimum basilicum); metvicu (lat. Mentha piperita); mentu (lat. Mentha longifolia); pelin (lat. Artemisia absinthium); Gospinu travu (lat. Hypericum perforatum); kadulju (lat. Salvia officinalis); koprivu (lat. Urtica dioica); lavandu (lat. Lavandula angustifolia); kim (lat. Carum carvi): ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis); cimet (lat. Cinnamomum); lovor (lat. Laurus nobilis); anis (lat. Pimpinella anisum); timijan (lat. Thyus vulgaris); rutu ( lat. ruta); mažuran (lat. Origanum majorana) i dr. te i to predstavili na našem štandu.
Smotra je započela državnom himnom koju je izveo Školski zbor škole domaćina, pozdravom ravnateljice prof. Mirke Sikirić, a nastavio prigodnim kulturno-umjetničkim programom kojega su pripremili domaćini. U programu je sudjelovao i bibinjski pjesnik Ante Sikirić. Plodove zemlje blagoslovio je bibinjski župnik don Rade Pinčić zahvalivši za “kruh svagdašnji” i vrijedne ruke koje obrađuju zemlju. Nakon kratke molitve i blagoslova, brojni posjetitelji krenuli su u obilazak štandova i isprobavanje raznih delicija. Naime, učenici su sa svojim mentorima rasprostrli na štandovima različite vrste kruha, peciva, kolača i drugih poslastica. U svom tom šarenilu isticala su se posebno djeca iz vrtića, ali i učenici osnovnih i srednjih škola u narodnim nošnjama koja su pokazivala stare običaje, svakodnevne poslove svojih djedova i baka, oruđe i starinske ukrasne i uporabne predmete iz zadarskoga kraja i zaleđa. Nakon blagoslova i obilaska štandova svi “eksponati” su ponuđeni za jelo. Onih slađih najprije je nestalo.
Dani zahvalnosti za plodove zemlje ili Dani kruha postali su prava i sveprisutna manifestacija u kojoj mladi naraštaji otkrivaju koliko poštovanja i zahvalnosti trebamo iskazivati prema hrani uopće i kruhu koji je pojam za hranu. Ovo doba godine (listopad) obilježeno je završnicom radova na ubiranjima ovogodišnjih plodova i prirodno je da baš u jesenje dane iskazujemo svoju zahvalnost svima koji su zaslužni da je hrana stigla do stola: prvo dragom Bogu, zatim poljoprivrednicima, pekarima, mlinarima, roditeljima, prerađivačima u tvornicama, kuharicama i kuharima. Svima!
U Pregradi se održava XX. Državna i svehrvatska svečanost pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog Sabora, Udruge Lijepa naša, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Agencije za odgoj i obrazovanje. Zadarsku županiju predstavljat će škola-domaćin Županijske smotre, Osnovna škola Stjepana Radića iz Bibinja i Srednja škola kneza Branimira iz Benkovca.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post