Dani Ivana Pava II. o desetoj obljetnici njegova posjeta Zadru

“Ja sam s vama“ glazbeno – poetska večer 26. Studenog 2013.

Nakon kratkog filma „Papa u Zadru“ vratili smo se deset godina unatrag, u godinu 2003. godine i tako oživjeli sjećanje na jedan povijesni susret koji se dogodio u našem gradu, na jednog čovjeka koji je u više navrata na različite načine izrazio svoju očinsku ljubav, potporu i privrženost prema našem narodu. Probudili smo sjećanje na dolazak Ivana Pavla II. u Hrvatsku – u naš grad.

Zatim smo zavirili u prostore misli pape Wojtyle izražene kroz poeziju. U odabranim stihovima naglašeni su motivi: ljubav prema Domovini i patnjama poljskog naroda. U njima možemo iščitati i naša višestoljetna stradanja. Ljubav prema majci i majčinu ljubav prema sinu prepoznajemo u odnosu Krista i njegove Majke Marije… Naglašen je svećenički poziv; čovjekova iskonska usmjerenost Bogu; čovjekova prolaznost – ljudski kontinuitet. U dijalogu Oca i Sina naglašeno je Božje povjerenje u čovjeka, jer – iako nesavršeno biće – čovjek je Božji izbor. Na kraju recitala naglašava se partnerstvo Boga i čovjeka te Božji i Papin poziv svakom čovjeku, naročito mladima, da njeguju i produbljuju u sebi sve one najvrjednije vrline koje ga čine čovjekom, tj. djelom Božje ljubavi.

Naslov recitala „Ja sam s vama“, kojega smo slušali, a kojega su izveli učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. sugerira nam da je Bog uvijek s nama i da će i papa Ivan Pavo II. također ostati trajno s nama po svojoj poruci ljubavi i mira koju je pronosio i preko nje približavao Boga čovjeku, čovjeka Bogu i čovjeka čovjeku.
Glazbeno poetski program pripremili su učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II., zajedno s učenicima katoličke škole iz susjedne nam Mađarske, koju vode oci Piaristi iz Nagykanizse.

No, prije glazbeno-poetskog ugođaja, u ime Škole domaćina ovog večerašnjeg druženja s Ivanom Pavlom II. nazočnima se obratio se ravnatelj mons. Joso Kokić. Ističući kako Zadarska nadbiskupija obilježava 10. obljetnicu pohoda pape Ivana Pavla II. Zadru, Hrvatskoj naglasio je kako ovaj večerašnji program u dijelu obilježavanja spomenute obljetnice želi biti skromni doprinos Škole, koja s ponosom nosi njegovo ime. Govoreći o smislu sjećanja na Ivana Pavla II. Ravnatelj je istaknuo temeljne putove oblikovanja kroz koja, u skladu s naukom Ivana Pavla II., prolazi svako društvo: „obitelj – o tome ne može biti sumnje. No, čini se da se slično zapažanje može pripisati i naciji. Kulturni i povijesni identitet društva čuva se i hrani onim što je sadržano i u pojmu nacije. Domoljublje, naprotiv, ljubav prema domovini, priznaje svim drugim nacijama ista prava koja se traže za vlastitu Domovinu te je zato put za urednu društvenu ljubav“ – poručuje Ivan Pavao II. Osvrćući se na partnerstvo s katoličkom školom iz Mađarske naglasio je: „Hrabri i mudri državnik, predsjednik madžarske vlade Viktor Orban, ovih dana, na jednom predavanju u Londonu reče i ovo: „Vidim nesigurnu Europsku uniju bez jasne vizije svoje budućnosti. Citirao je, zatim, jednog bivšeg predsjednika jedne srednjoevropske države kako se u Europi trenutno događa „posve otvoren napad crvene i zelene opcije na tradicionalne vrijednosti u društvu; usmjeren protiv Crkve, obitelji i nacije.“ Potom je rekao kako je „naše poimanje demokracije u Europi – demokracija koja se temelji na kršćanstvu“, a „antropološki korijen naših političkih institucija – imago Dei (slika Božja)“, koja poziva na apsolutno poštivanje ljudskog bića te da on i njegov narod pokušavaju pronaći prava rješenja za izazove suvremenog svijeta ali na temelju tradicionalnih vrijednosti.“

Na kraju svog govora, mons. Kokić izrazio je želju kako razmjena „iskustava u školskom radu i razvijanju istinskog prijateljstva među dvjema školama, ima za cilj očuvanje i razvijanje spomenutih vrijednosti kao najbolje jamstvo za opstanak u ovom nemirnom svijetu. Neka bogata tradicija naših naroda ne postane i/li ne ostane samo spomenikom za divljenje i puko sjećanje, nego lijek za europsku i našu kulturu, koja ozbiljno pobolijeva od raznih bolesti.“

Nakon recitala „Ja sam s Vama“ prigodnu riječ je u ime piarističke gimnazije uputio nam je o. Gabor: „Prije svega dopustite mi da prenesem svima Vama pozdrav ravnatelja Pavla Nješte koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao doći ali u duhu zajedno slavi s nama i moli da ova svečanost bude draga pred Bogom. Danas se sjećamo na događaj prije deset godina, konkretnije na pastoralni pohod u Hrvatskoj Ivana Pavla II. od 5. do 9. lipnja 2003. Tijekom tog boravka Papa je zadnji dan posjetio i Zadar. On je tada treći put boravio u vašoj zemlji i bilo je to njegovo100-to putovanje izvan Italije.

Susreti uvijek imaju velik značaj za svakog čovjeka a pojedini mogu promijeniti u cijelosti život. ….. Ovaj naš susret, posjet Zadru. Moje mišljenje je kako ovi susreti moraju govoriti kako posvećujemo pažnju jedni drugima. U suradnji vaše i naše škole važno je upoznati se, predati kulturu i vrijednosti jedni drugima. Ne želimo darove od Boga zadržati za sebe nego podijeliti ih. Došli smo k vama da zajedno slavimo, da pokažemo mađarsku kulturu, glazbu i prijateljstvo. Usput želimo upoznati i vašu hrvatsku kulturu. Zahvaljujemo se na gostoprimstvu. Vjerujem da su se sklopila nova prijateljstva. Veza između dvije škole je postala čvršća, … doprinijeli smo da naša dva naroda zauvijek budu prijatelji.

Pri kraju samog programa uživajli smo u skladbama koje su nam izveli učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. i školski zbor Piarističke gimnazije iz Nagykanizse pod ravnanjem prof. Cili i prof. Pehara. Gosti su nas posebno iznenadili jer su otpjevali nekoliko skladbi na hrvatskom jeziku.

Druženje smo nastavili u arheološkom dijelu Škole.

Ovakvo zajedništvo sigurno će jačati nadu u neprestanim borbama za istinske vrijednosti i ideale! Prijateljima iz susjedne nam Madžarske želimo da u svoju domovinu ponesu lijepe uspomene iz našeg grada i sa ovog susreta!

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post