Dan mrtvih – Dan živih

Uoči svetkovine Svih svetih i Dušnoga dana učenici trećih razreda naše škole, koji u svom izvannastavnom programu već više godina realiziraju aktivnosti koje potiču domovinski odgoj u školama njegujući domoljublje, u pratnji vjeroučiteljice s. Viktorije i pedagoginje s. Mirjam te prof. Elvire Katić  obišli su gradskog groblje.

Blagdan Svih svetih zajedno s Dušnim danom, budi u vjerničkoj duši ljestvicu najrazličitijih osjećaja. Kao i svi naši blagdani, i ovo su dani ne smrti nego života. Učenici su u dostojanstvenoj tišini obišli skupne grobnice časnih sestara te svećenika na zadarskom groblju, pomolili se i zapalili svijeće, a potom se poklonili pred imenima poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata isklesanih u kamenu pred centralnim križem na kojemu piše: Oni si Hrvatska. Njoj je dugujemo!

Zapalivši svijeće pred centralnim križem učenici su posvjestili činjenicu kako su sred života okruženi smrću, kako slaveći Sve svete i Dušni dan, slave cijeli ljudski rod, žive i pokojne te kako poginulima za slobodu i nezavisnost Hrvatske, koji su nesebično na njen oltar položili najdragocjeniji dar – svoj život,  dugujemo – obično ljudsko – hvala!

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post