Čitanje, znanje, djelovanje

U povodu Međunarodnog dana školskih knjižnica  «mladi knjižničari» naše škole ugostili osnovce iz Benje

 

ČITANJE, ZNANJE, DJELOVANJE

 

U povodu Međunarodnog dana školskih knjižnica učenici Osnovne škole Šimuna Kozičića Benje, njih 40-ak, u pratnji prof. hrvatskoga jezika Marije Ivoš posjetili su prošloga ponedjeljka (23.), četvrtog po redu u mjesecu listopadu, Knjižnicu Klasične gimnazije Ivana Pavla II.  i tako obilježili Međunarodni dan školskih knjižnica.

Učenike su u školskoj knjižnici dočekali članovi grupe Mladi knjižničar Gimnazije Bojan Rizvan i Marko Šarić te knjižničarka, prof. Elvira Katić. Prije obilaska bogate knjižnice čiji su korijeni u dalekoj 1832. godini, godini koja se spominje kao godina osnutka knjižnice Nadbiskupskog sjemeništa «Zmajević» iz čijega je krila iznikla ova školska knjižnica,  učenicima je kratko predstavljena povijest knjižnice, ali i povijest pisma i materijala na kojima su se prepisivali prvi rukopisni kodeksi (pergamena). Od tada pa sve do danas, knjiga je izvor znanja, a školske knjižnice informacijska i informatička središta škola.

«Knjiga nas potiče na čitanje, čitanje nas «vodi» do  znanja, a znanje nam utire put djelovanju» – rekla je, uz dobrodošlicu prof. Elvira Katić i poručila osnovcima: «Čitajte! Od dobrih misli i knjiga sagradite svjetove čudesne ljepote!»

Učenici su, potom, obišli knjižnicu i pretraživali njezin fond preko elektroničke stranice škole (www.nkg.zd ) ali i Skupnog kataloga knjižnica Zadarske županije (www.gkzd.hr)  te se zadržali  u razgovoru s gimnazijalcima.

Valja istaknuti kako se Međunarodni dan školskih knjižnica obilježava  svake godine širom svijeta, na različite načine, četvrtog ponedjeljka u listopadu. Naime, Međunarodno udruženje školskih knjižnica (IASL – International Association of School Librarianship) proglasilo je 1999., a potvrdilo 2005. taj dan kojim će školske knjižnice nizom događanja na dogovorenu temu promicati ulogu i značaj školskih knjižnica u vlastitoj sredini. Dan se od 1999. obilježavao svake godine trećeg ponedjeljka, a od 2005. četvrtog ponedjeljka u listopadu.

Tema 2006. godine je Reading,  Knowing, Doing.

 

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post