Četvrti susret gimnazijalaca dviju katoličkih škola

Od 11. do 13. svibnja u našem gradu, Hrvatskoj, u našoj školi boravilo 14 učenika iz Žepča s ravnateljem Centra don Tihomirom Šutalom i pedagoginjom prof. Ivanom Ilić.

 

SURADNJA U KOJOJ SVI DOBIJAJU
Kada smo u okvir Školskog kurikuluma „zacrtali“ međunarodnu suradnju i odabrali Školski centar don Bosco iz Žepča znali smo da ćemo razviti prijateljstvo koje briše granice, suradnju koja oplemenjuje …, ali nismo slutili da će međusobni radni posjeti srednjoškolaca dviju susjednih država (Hrvatske i Bosne i Hercegovine) postati tradicionalni. Naime, prošloga je tjedna, od 11. do 13. svibnja u našem gradu, Hrvatskoj, u našoj školi boravilo 14 učenika iz Žepča s ravnateljem Centra don Tihomirom Šutalom i pedagoginjom prof. Ivanom Ilić. Pri odlasku smo im obećali uzvratni posjet za godinu dana. Bit će to peta godina ostvarivanja glavnoga cilja ovoga projekta: produbiti znanja o drugim kulturama, običajima, povijesnim činjenicama …
Prvoga dana njihovoga boravka u Zadru upoznali smo ih s poviješću naše Klasične gimnazije. Ravnatelj mons. Joso Kokić poželio im je dobrodošlicu istaknuvši važnost ove suradnje koja „smanjuje udaljenosti, razvija međusobnu solidarnost i zahvalnost na darovima koje svi ovime dobivamo“. Potom smo uz pomoć prof. Elvire Katić i naše pedagoginje s. Mirjam, koja vodi ovaj projekt pod nazivom „Moj dida i ja“, svi zajedno, tehnikom kaširanja, izrađivali antičke stupove. Stupovima ćemo upotpuniti izložbeni prostor u arheološkom dijelu škole koji je ove godine sav u znaku „Glasnici davnina“. Istoga su dana poslijepodne u društvu svojih domaćina, učenika naše škole kod kojih su u obiteljima bili smješteni, a uz stručno vodstvo prof. Ratka Ruševa razgledali znamenitosti Zadra u kojemu su mnogi od njih prvi put. Subotu, drugi dan u Zadru, proveli smo u Nacionalnom parku „Paklenica“, a poslijepodne posjetili kraljevski grad Nin.
Kaže se da sve što je lijepo brzo prođe. Tako su brzo prošla, i tekla kao pijesak u pješčanom satu, i ova tri dana rada i druženja s našim gostima. Četrnaest učenika iz Žepča bilo je u isto toliko naših obitelji, s nama … u školi, na zadarskoj rivi … Sretni smo jer kroz ovakve susrete gradimo nove odnose i prijateljstva, razvijamo osjećaj gostoljubivosti i prihvaćanja različitosti. Kroz ovaj program otkrivamo zajednička obilježja i vrijednosti te razvijamo osjećaj odgovornosti za vlastitu kulturu i ispravnu promidžbu iste.
Rastali smo se nakon slavljenja sv. Misu u Petrčanima, koju je predvodio naš ravnatelj, župnik u Petrčanima. Svoje smo nove prijatelje ispratili riječima: Do novog susreta u Žepču!

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post