Bili smo u Obrovcu u školi stvaralaštva

Potaknuti nedostatkom programa koji se u izvannastavnim aktivnostima nudi srednjoškolcima više savjetnice Agencije za odgoj i obrazovanje Maja Zrnčić i Mirela Barbaroša-Šikić, zajedno s prof. likovne umjetnosti u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji Theodorom de Canziani Jakšićem inicirale  su i osmislile Školu stvaralaštva za darovite srednjoškolce tzv. Kreativni vikend. Tako je, uz svesrdnu pomoć Ureda za društvene djelatnosti Zadarske županije i domaćina, Srednje škole Obrovac, na čelu s njenim ravnateljem  prof. Darkom Tokićem, u Obrovcu, protekloga vikenda, od 13. do 15. listopada, održan «Kreativni vikend za srednjoškolce i nastavnike»  Zadarske županije.

Za vrijeme održavanja Kreativnog vikenda osmišljene su četiri stvaralačke radionice: slikarsko-scenografska, filmska, lutkarska i plesna koje su na površinu iznjedrile sav kreativni potencijal zadarskih srednjoškolaca. Podjednako raspoređeni u sve četiri radionice koje su vodili poznati i priznati stručnjaci za navedena područja umjetnosti, od plesne do likovne (Natalie Murat, Theodor de Canziani Jakšić, Desa Virant i Staša Čelan), srednjoškolci iz 8 zadarskih srednjih škola: Medicinske škole, Pomorske škole, Glazbene škole Blagoje Bersa, SŠ Obrovac, SŠ kneza Branimira Benkovac, Gimnazije Jurja Barakovića, Hotelijersko-turističke škole i Klasične gimnazije Ivana Pavla II. s pravom javnosti, njih 55, zajedno s 10-oricom svojih nastavnika, voditelja izvannastavnih aktivnosti u tim školama, opravdali su vrijednost ove inicijative, ovog «pilot» programa čiji je cilj poticanje i promoviranje darovitosti kao društvenog fenomena, fenomena ove mladenačke dobi tj. mladih u srednjoškolskom uzrastu, na individualnu i općedruštvenu korist.

Darovitost, mladenački polet te aktivnosti vođene i praćene budnim okom profesionalaca, za vrijeme ova tri dana u Obrovcu, u svoj su svojoj punini došli do izražaja tijekom boravka i kreativnog samoostvarivanja na ovoj školi stvaralaštva te potvrđuju tezu kako čovjek (u ovom slučaju učenik srednje škole) ima nasušnu potrebu za kreativnošću, znanjem, samopouzdanjem, pripadanjem, slobodnim izborom, zabavom i teži to zadovoljiti.

Svakako da to nameće i pitanje: što mu je, u školskom sustavu – ponuđeno?

Ovoga vikenda u Obrovcu bilo je očigledno da ovi mladi (ali i mnogi drugi), nisu za prosječnost. Žele više, mogu više  i nadaju se! Na nastavnicima je, školama, Županijama, Agenciji odgoja i obrazovanja, konačno na Ministarstvu prosvjete da im to i omogući. Kako? Od stručnog usavršavanja nastavnika za vođenje ovih i ovakvih programa radionica i identifikacije interesa i sposobnosti učenika do njihovog praćenja i kontinuiranog rada s njima.

Kreativni vikend u Obrovcu je još jednom pokazao kako se daroviti srednjoškolci koji su svojim ostvarenjima u modeliranju, glumi, koreografiji, plesu, scenografiji, filmu i likovnom izričaju iznenadili svoje nastavnike, a i voditelje radionica, utapaju u stanju nedovoljnog poticanja u svojim školama, u nerazumijevanju okoline, u svojim nezadovoljenim potrebama, a nazočnim nastavnicima, na čijim zahvalama uz ostalo – piše: «odvojili ste svoj vikend za đake. Vi ste totalno drukčiji od drugih», učvrstio spoznaju da je prepoznavanje i razumijevanje kreativnog učenika – pojedinca, praćenje i rad s njim pitanje osobnog odricanja, trenutak  kada profesija u njihovom životu postaje učiteljsko poslanje (intelektualno, emocionalno i duhovno) koje može odigrati ključnu ulogu u formiranju kvalitetne osobnosti mladog čovjeka.

Prije rastanka, u nedjelju, 15. listopada, radionice su se predstavile svojim ostvarenjima. Tako je, za samo 19 sati rada, u likovno-scenografskoj radionici  grupa srednjoškolaca iz svih ovih škola oslikala više  zidova SŠ Obrovac i iznenadila i samog voditelja, prof. Theodora de Calziania Jakšića koji je, predstavljajući radionicu, rekao kako se nadao jednom oslikanom zidu, a ono … U knjižnici srednje škole Obrovac filmska radionica je prezentirala jedan dokumentarni i jedan igrani film kojega su snimili za vrijeme boravka u Obrovcu, dok je plesna radionica u športskoj dvorani, na oduševljenje svih, izvela plesnu točku sa zanimljivom koreografijom. I na kraju, u predvorju škole lutkarska radionica je, nakon izrade maski, izvela – pravu predstavu. Kreativni srednjoškolci kojima su idejni tvorci ovog pilot programa, savjetnice Maja Zrnčić i Mirela Barbaroša-Šikić, u znak pažnje poklonile tekstualnu poruku zahvalnosti, stečena će znanja  primijeniti u svojim školama u koje se vraćaju i prenijeti ih svojim kolegama  motivirajući ih na kreativno korištenje slobodnog vremena i oblikovanje svoje osobnosti.

A Obrovac, Obrovac im ostaje kao jedna od planeta na koju se spustilo mnogo Malih prinčeva kako bi pokazali svu svoju maštovitost, unutarnju kreativnu energiju, svoj vlastiti potencijal pretočen u kreaciju, da bi otkrili neotkrivene sposobnosti i upoznali mlade ljude sebi sličnih sklonosti. A kad su se upoznali i razmijenili svoje darove – svaki se vratio svom planetu.

Čarolija kreativnog vikenda je u osmijehu na kraju – napisale su u zahvali nastavnicima savjetnice Maja Zrnčić i Mirela Barbaroša-Šikić. A osmijeha u Obrovcu, na prvom Kreativnom vikendu, niti kod učenika, niti kod nastavnika – nije nedostajalo!

Elvira Katić, prof.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post