(Ne)zaboravljena glagoljica

„SLOVO ROGOVSKO 2014.“ – ODGOJ ZA BAŠTINU

 

Brojni događaji, izložbe, radionice, predavanja, predstavljanja knjiga i časopisa, ukratko – Festival „Slovo rogovsko 2014.“ – V. Sabor malih glagoljaša – „Ajmo dico glagoljati“ održao se i ove godine u rujnu, od 12. do 20., u Sv. Filipu i Jakovu, Biogradu, Murteru i Tkonu. Bogat i raznolik višednevni program pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Grada Zadra, Općine Sv. Filip i Jakov, Udruge „Napredak“ iz Sv. Filipa i Jakova te Ilirije d. d. Biograd organizirali su: TZ Sv. Filip i Jakov, Mala škola glagoljice OŠ Sv. Filip i Jakov, Zavičajni muzej Biograd i Udruga glagoljaša Zadar.

Iako smo ovih dana ugostili gimnazijalce iz mađarskog grada Nagykanizse s kojima smo u lipnju ove godine potpisali Povelju o prijateljstvu i suradnji – jubilarni V. Sabor malih glagoljaša nije mogao proći bez nas. Veselili smo mu se i za njega se pripremali. „(Ne)zaboravljena glagoljica“ je jedan od projekata koji realiziramo iz godine u godinu na drugačiji, ali uvijek isti način – kako sačuvati glagoljicu od zaborava jer je njegovanje tradicijske baštine jedan od ciljeva našega školskog kurikuluma. Uz tradicijski vez i druge modele odgoja za baštinu centralno mjesto pripada glagoljici. Glagoljizam je kao način mišljenja, duhovni pokret i svojevrsna projekcija narodne opstojnosti i hrvatskoga identiteta baština na koju smo ponosni i prema kojoj razvijamo pozitivan stav ali i obvezu njezinoga prenošenja na generacije novih naraštaja, djece i mladih. Ne zaboravljamo da se za područje Zadarske nadbiskupije kaže kako je najglagoljskije u Hrvatskoj. Naime, sve crkvene knjige po župskim uredima zadarskog područja vodile su se od Tridentskog sabora (tj. od 16. st.) pa sve do 20-ih godina 20. st. na hrvatskom jeziku i to glagoljicom.

Vrlo je teško nabrojati sve sadržaje koji su se odvijali ovih dana. Ipak, istaknimo subotu, 20. rujna, i sv. Misu (glagoljašku) koju je predvodio fra Izak Špralja iz samostana trećoredaca iz Zaglava. Glagoljaške napjeve pjevali su pučki pivači. U Kino dvorani mogla se je toga dana razgledati izložba: „Pet godina Sabora malih glagoljaša“, ali i poslušati predavanja: Pjevačka baština : Znanstveni interesi u očuvanju i promociji glagoljaškog pjevanja s naglaskom na zadarsko područje (dr. Dragan Nimac); Iz povijesti Župe svetog Martina biskupa u Ščitarjevu  te Glagoljska Bilježnica Ščitarjevskog Župnika od 1524. do 1526. godine (Ivan Nađ, Zmaj Brezanski od Hrvata). U isto vrijeme, radi lošeg vremena, u kino dvorani su se odvijale i sljedeće radionice: Glagoljični bingo (Ljiljana Kadija Pulić); Lice pod maskom (Elvira Katić, Željka Diklan i Jasminka Brižić); Izrada magneta za frižider tehnikom pirografije (Silvana Šebalj Mačkić); Oslikavanje platnenih vrećica (Đurđa Tesla i Blanka Horvat); Transfer slike na drvenu podlogu (Snježana Hranić); Glagoljica na srcu (Željkica Aralica) i Izrada ambalaže metodom otiskivanja (Josipa Banić i Marija Banić). Voditeljice radionica, osim radionice „Lice pod maskom“ koju su vodile naša knjižničarka prof. Elvira Katić i učiteljice razredne nastave iz OŠ Zadarski otoci Željka Diklan i Jasminka Brižić, bile su, uglavnom, iz različitih mjesta „Lijepe naše“ (Čabra, Zagreba, Svetoga Đurđa, Splita). Učenici iz OŠ Jagoda Truhelka iz Osijeka, zajedno s učenicima iz Male škole glagoljice OŠ Sv. Filipa i Jakova i ove su godine oslikali još jedan u nizu glagoljskih murala koji će ubuduće krasiti ulice mjesta.

Sabor je zvanično završio u nedjelju. Međutim, za nas je završio u ponedjeljak, 22. rujna kada su mali glagoljaši iz Osijeka, već tradicionalno, predvođeni njihovom prof. Klaudijom Hogl i prof. Danijelom Deković, predsjednicom Udruge glagoljaša Zadar – posjetili našu školu.

I što reći kad manjka riječi, a na kraju ovih višednevnih cjelodnevnih događanja u čast i slavu glagoljici uistinu je tako. V. Sabor je još jednom potvrdio da je Zadar bio i ostao živi centar, rasadnik glagoljske pismenosti koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj zaljubljenika u glagoljicu.

I još nešto! U listopadu nas i ove godine čeka terenska nastava za koju se već od početka školske godine s nestrpljenjem pripremamo. Da, da! Učenici drugog razreda uputit će se „Putevima glagoljaša“ od Senja i Rijeke, do Krka, Huma i Roča. Što nas sve tamo čeka – vidjet ćemo vrlo brzo.

 
 

Share this Post