Bili smo na seminaru katoličkih škola

ULOGA SAVJESTI U KATOLIČKOJ ŠKOLI

 

Stručni seminar za djelatnike svih katoličkih škola Hrvatske (osnovnih i srednjih) održan je u hotelu „Park“ u Rovinju od 2. do 4. ožujka 2012. Tema stručnog skupa bila je: “Odgoj savjesti u katoličkoj školi”.

 

Seminar je započeo 2. ožujka u 18.00 sati. Prigodni program dobrodošlice pripremili su učenici i djelatnici Pazinskog kolegija. Sve okupljene pozdravili su tajnik Saveza katoličkih škola RH don Niko Tunjić, predsjednik Saveza don Bernardo Pleše te ravnatelj AZOO-a RH prof. Vinko Filipović. Prvo predavanje koje je održao dr. Tonći Matulić nosilo je naslov: “Uloga savjesti u katoličkoj školi”. Prof. Matulić je naglasio kako obitelj ima neotuđivo pravo na odgoj savjesti. Crkva je majka zaštitnica transcendentnog u ljudskoj osobi. Odgoj savjesti je proces, a krajnji rezultat – SNAŽNA OSOBNOST. U srcu odgoja stoji ljudska osoba. No, istaknuo je – u današnjem se okruženju vjerska i vrijednosna dimenzija odgoja relativizira. Postoji tendencija da se i u katoličke škole uvlači vrijednosna neutralnost. Stoga je odgoj savjesti zahtjev odgoja cjelovite ljudske osobe, a izgradnja sklada i jedinstva vjere, kulture i života njezina neizostavna potreba. Integracija vjere, kulture i života treba biti okosnica našega (misleći na okupljene) odgojnog rada, a time i odgoja savjesti, zaključio je dr. Toćni Matulić.

Drugi radni dan seminara – subota 3. ožujka – započeo je predavanjem dr. Josipa Grpca: “Savjest kod predavača i učenika”. Profesor je u uvodu naglasio kako katolička škola ne smije odustajati od temeljnih moralnih vrijednosti u dimenziji odgoja. Potom je istaknuo činjenicu prema kojoj katoličke škole pokazuju značajan uspjeh na intelektualnom području odgoja, dok odgoj za vrijednosti teoretski i praktično stoji u drugom planu! Napetost između vrijednosnih načela i praktične primjene treba se očitovati kao kompromis, zaključio je dr. Grbac.

Zatim je uslijedilo predavanje dr. Josipa Grudena: “Savjest u obitelji”. Smisao života je – naglasio je dr. Gruden – susret osoba u obitelji. U susretu s drugima spoznajemo vlastite vrijednosti te prosuđujemo vlastite čine u zrcalu postojanja drugih osoba (obitelj). Kroz izbore koje donosimo ostvarujemo istinski užitak života a to je život po savjesti, u istini o nama samima. Odgojena savjest teži potvrditi nas same u našoj istinskoj vrijednosti, a time i prihvaćamo ono što nam stoji na životnom putu. Sva događanja u obitelji treba prihvatiti kao Božji put, istaknuo je prof. dr. Gruden.

Prijepodnevni radni dio završili smo predavanjem dr. Josipa Jozića pod naslovom: “Ontološki vid savjesti”. Savjest je objekt filozofskog promišljanja, tj. racionalnog pokušaja njezinog tumačenja. U filozofskoj tradiciji ostaje uvijek spoznajna nemogućnost konačnog definiranja i dokazivanja. Razlog leži u tome što je savjest tema intelektualnog promišljanja, ali tek postaje dohvatljiva na području realnosti. Stoga ju, zaključio je prof. Jozić, možemo promatrati kao svijest o učinjenom, kao moć odluke i čina i nadasve kao pokretača ljudskog djelovanja.

Ono što posebno želimo izdvojiti je to da u odgoju savjeti uz obitelj prva stoji Crkva, i unutar nje katolička škola, koja bi se u vidu ostvarenja cjelovito izgrađene i snažne osobnost trebala čuvati odgojne neutralnosti koja negativno utječe na djecu i mlade. To, drugim riječima znači, da odgoj savjesti nije prepušten samovolji pojedinca nego je povjeren Crkvi nositeljici i posrednici novog čovjeka.

Osim navedenih stručnih predavanja, sudionici seminara obogatili su se upoznavanjem znamenitosti grada Pule, gdje su najprije sudjelovali na misnom slavlju kojeg je u 16.00 sati u Pulskoj katedrali predvodio mons. Ivan Milovan, uz koncelebraciju brojnih prisutnih svećenika, što ravnatelja što profesora u Katoličkim školama RH. Nakon sv. Mise uputili smo se u razgledavanje grada uz stručno vodstvo prof. povijesti Daniela Bogešića. Nezaobilazni su bile sljedeće znamenitosti: Arena, Forum, Augustov hram, Kaštel, Zlatna vrata – Slavoluk Sergijevaca, …..

U nedjelju 4. ožujka, nakon plenarne rasprave koju je predvodila s. Elizabeta, ravnateljica Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti u Zagrebu, u župnoj crkvi Sv. Eufemije u Rovinju sudjelovali smo na nedjeljnom misnom slavlju kojega je predvodio biskup koadjutor mons. Dražen Kutleša.

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post