ANTIČKI DANI U ZADRU

Učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. sudjelovali su na radionici izrade antičkog nakita i igraonici antičkih igara u povodu održavanja manifestacije Antički dani koja se održava od 30.05.- 03.06. u Zadru. Manifestaciju organiziraju studenti Udruge studenata arheologije – Arheos u suradnji s Arheološkim muzejom Zadar, Muzejom antičkog stakla, Glazbenom školom, HTU-om školom, Studentskim zborom Sveučilišta u Zadru, Hrvatskim savezom arheologa, Klasičnom gimnazijom Ivana Pavla II., Sveučilištem u Zadru, Turističkom zajednicom Grada Zadra i Obrtničkom školom Gojka Matuline. Manifestacija se sastoji od predavanja, radionica, igraonice, prezentacije rimske mode i kuhinje, antičkog kviza, predstave te završava povorkom kroz Poluotok – dolazak cara, a na kraju se održavaju Bacchanalie.

Na radionici izrade nakita prisustvovali su učenici OŠ Petra Preradovića, ali i turisti iz Slovenije koji su pročitali program Antičkih dana te su bili zainteresirani za radionicu. Djeca su izrađivala narukvice, naušnice, prstenje i ogrlice od bakrene žice, perlica i gline. Vrlo brzo nastajala su razna djela te su svi bili okićeni ogrlicama i narukvicama. Bez problema su savladali tehniku motanja žice i nizanja perlica, a uz njih su bile i učenice Gimnazije koje su im pomagale. Posjetitelji iz Slovenije također su brzo savladali izradu nakita i svoje radove ponijeli sa sobom da pokažu prijateljima. Brzo je prošlo vrijeme koje smo predvidjeli za radionicu te smo se svi skupa slikali okićeni rimskim nakitom.

Na igraonici smo im predstavili igru školice i trilje. Studenti arheologije donijeli su opremu rimskog vojnika kako bi im demonstrirali koliko je zapravo bilo teško skakati obučeni u oklop i štit s kopljem u ruci. Željeli smo im dočarati kako su vojnici trenirali i vježbali noge skačući s punom opremom u polja urezana na poligonu dugačkom oko trideset metara. Djeca naravno nisu mogla skakati s opremom, ali su je rado isprobavali, ipak  najviše ih se dojmio mač i koplje.

Sudjelujući na radionici i igraonici dali smo svoj doprinos samoj manifestaciji, lijepo se zabavili te naučili nešto novo o antičkom razdoblju.

 

                                                                                                    Andrea Ščapec, dipl. knjižničar

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post