275 godina postojanja nadbiskupskog sjemeništa »Zmajević« i Klasične gimnazije Ivana Pavla II.

»Neka svatko na svom mjestu i u svojoj sredini doprinosi da ovaj svijet i društvo budu zreliji, bolji, kršćanskiji i humaniji.«

275. je godišnjica Klasične gimnazije Ivana Pavla II. – značajna obljetnica koju je trebalo proslaviti na dostojanstven način. Nije se tako zvala od početka jer je te 1748. god. počela djelovati najstarija zadarska odgojno-obrazovna ustanova u sklopu sjemeništa »Zmajević«. Kroz prohujala stoljeća održavala se uz promjene imena i prekide djelovanja u raznim kraljevstvima, monarhijama, državama i sustavima sve do naših dana. Proslava je započela sv. Misom na blagdan Ivana Pavla II., u nedjelju, 22. 10. a nastavila se svečanom akademijom u ponedjeljak, 23. listopada.

VISOK JUBILEJ

Na sam blagdan naslovnika škole Ivana Pavla II, svetog pape, svetu je Misu u katedrali predslavio otac nadbiskup, mons. Milan Zgrablić, uz suslavitelje: župnika don Josipa Radoice Pinčića i ravnatelja škole don Ante Dražine. U svojoj se propovijedi otac nadbiskup osvrnuo na značaj i bogatu tradiciju škole koja je izrasla iz Nadbiskupskog sjemeništa »Zmajević« te je naglasio »da smo uz spomen toga visokog jubileja, potaknuti ljubavlju prema Bogu i bližnjemu, pozvani zahvaliti Bogu za te visoke obljetnice ustanova koje su generacijama brinule kako bi mladi izrasli u zrele ljude i intelektualce koji će sa svojim kršćanskim vrijednostima, znanjem, sposobnostima i stečenim vještinama izgrađivati sebe i svijet u kojem žive i činiti ga boljim«.

NEKAD I SAD

U nastavku propovijedi mons. Milan Zgrablić ukratko je predstavio povijesni razvoj Sjemeništa i Gimnazije, ali se osvrnuo i na njen sadašnji trenutak iznoseći konkretne podatke o njenom današnjem stanju. Zaključio je s pozivom na molitvu: »Sve učenike i djelatnike, roditelje i obitelji učenika Klasične gimnazije uključujemo u molitvu kako bi njihov život, učenje i djelovanje bio nastavak plodne misijske djelatnosti zadarske Crkve.« Jer, Misijska je nedjela pa je nadbiskup Zgrablić u drugom dijelu propovijedi izrazio zahvalnost Bogu za misijsko djelovanje Crkve koje obuhvaća ne samo institucionalnu Crkvu nego i sve nas vjernike. Na kraju sv. Mise ravnatelj, don Ante Dražina pozvao je vjernike na druženje i okrjepu u prostorima Sjemeništa.

SVEČANA AKADEMIJA

Dan poslije, u ponedjeljak, 23. listopada održana je svečana akademija u školskoj dvorani. Slavlje je otvorio školski zbor pod vodstvom profesora Grge Ivkovića veličanstvenom izvedbom himne, nakon čega je profesorica Ivana Miočić, voditeljica programa, pozdravila goste i najavila raspored događanja. Ravnatelj škole, don Ante Dražina uputio je riječi dobrodošlice, zahvalio je profesorima škole na trudu i revnosti koje polažu u učenike i svima čestitao Dan škole. Glazbeni program upotpunile su učenice Paula Kalcina, Lucija Marušić i Tončica Sović pjesmom Srce predajem ti koju su prekrasno otpjevale dok ih je na violini pratila Barbara Šimunić. U sljedećoj je pauzi Veronika Višnjić na klaviru izvela Aufschwung R. Schumanna, a umjetnički su dio svečane akademije dopunili učenici: Manda Tadić Šutra, Lovre Krešan, Lana Šimunić, Ivan Crnošija i  Petar Barunčić recitacijom stihova koje je napisao papa Ivan Pavao II.

ZA BOLJI SVIJET

Uzvanicima se obratio i zadarski župan, Božidar Longin koji je posebno apostrofirao okupljene učenike poručivši im: »Znanje je jedino bogatstvo koje nam nitko ne može oduzeti.« Svjestan težine gradiva koje klasično obrazovanje donosi pozvao je učenike na odgovornost i upornost.  Uslijedilo je zatim obraćanje oca nadbiskupa Milana Zgrablića: »2023.godina, godina je velikih obljetnica za našu školu kao i naš grad«, spomenuo je otac nadbiskup i nastavio: »Obilježavamo 10 godina otkako je škola dobila pravo javnosti, 20. je obljetnica posjete svetog pape Ivana Pavla II. našem gradu kao i visoka 630. obljetnica početka pismenosti koju su donijeli Dominikanci iz kojeg se razvilo Universitas Iadertina na čijim temeljima i danas stoji Sveučilište u Zadru.« Zaključujući svoj govor, otac nadbiskup pozvao je učenike: »Budite marljivi učenici, marljivo radite na povjerenim mjestima i zaduženjima svojom plemenitošću srca, svakodnevnom borbom s našim manama i slabostima, da svatko na svom mjestu i u svojoj sredini doprinosi da ovaj svijet i društvo budu zreliji, bolji, kršćanskiji i humaniji!«

ŠKOLA JUČER

U nastavku svečane akademije održana su tri predavanja koja tematski možemo svesti na Školu jučer – Školu danas – Školu sutra. Prvi je predavač bio doc. dr. sc. don Zdenko Dundović koji je predstavio Školu jučer, u stvari dugu i bogatu tradiciju škole čiji korijeni sežu, makar ne izravno, i prije 1748. godine. U svom se predavanju, naslovljenom Povijesna baština Klasične gimnazije Ivana Pavla II., ipak najviše zadržao na 18. st. stavljajući u žarište ulogu i osobnost nadbiskupa Vicka Zmajevića čijim je trudom, zalaganjem, ali i osobnim financijama osnovano sjemenište, podignuta zgrada te pokrenuta škola. Jednostavno rečeno: »Da nije bilo nadbiskupa Zmajevića, ne bi bilo ni Klasične gimnazije ni tolikog broja svećenika glagoljaša koji su izniknuli iz te škole i kasnije se proširili svijetom.«

ŠKOLA DANAS

Uslijedilo je potom predavanje ravnatelja Škole don Ante Dražine Klasična gimnazija Ivana Pavla II. Danas. U svom je predavanju ravnatelj portretirao aktualan trenutak u kojem se škola sada nalazi. Uz brojčane podatke o učenicima, djelatnicima i ustrojstvu škole opisao je njezino djelovanje: terenske nastave, duhovne obnove, projekte te spomenuo sva postignuća škole, njenu uspješnost, i uključenost u zajednicu kao i uspjeh učenika na državnoj maturi i upisima na fakultete. Pohvalio je navedena dostignuća i zahvalio svima onima koji su za njih zaslužni, a na kraju je pozvao sve prisutne: »Zajedno stvarajmo bolji svijet! To možemo izgovoriti i konkretnije reći svojim djelovanjem – zajedno učinimo svijet boljim, nego što smo ga našli!« 

ŠKOLA SUTRA

Važnost katoličkih škola za izgradnju duha i intelekta mladog čovjeka predstavio je prof.dr.sc.Tonči Matulić u svom predavanju Katoličke škole i odgoj savjesti. Dr. Matulić se osvrnuo na odgojno-obrazovnu formaciju čovjeka u cjelini pri čemu je naglasio da je »katolička škola pozvana nadvladati fragmentaciju znanja i u cjelovitosti izgraditi bogat intelekt svakog učenika te je krajnji cilj svakog učenika formirati u posebno, inteligentno i moralno biće sa jasnim stavovima.« Ipak, spomenuo je dr. Matulić kako su roditelji prvi odgajatelji svoje djece i naglasio da je »katolička škola pomoć, prijateljska i evanđeoska usluga roditeljima u želji da njihova djeca postanu zrele, obrazovane, odgovorne osobe, sposobne preuzeti odgovornost za vlastiti i zajednički, društveni život«.

ZAHVALNICE i NOGOMET

Nakon zanimljivih predavanja uslijedilo je uručivanje zahvalnica institucijama i osobama koje su surađivale sa Školom ili su svojim zalaganjem ostavile traga u njenom djelovanju. Mnogo ih je podijeljeno i nema smisla ovdje navoditi sve pojedinačno.

Zajedništvo se još jednom iskazalo udruživanjem snaga u već tradicionalnoj nogometnoj utakmici između profesora i učenika: neki su navijali, neki su igrali! Do samoga kraja  bilo je tijesno iako su profesori bili uvjerljivi i vodili cijelu utakmicu, međutim, učenici su malo-pomalo smanjivali te, kako je vrijeme odmicalo, vidjelo se da profesorima ponestaje snage i izdržljivosti. Premda su vodili čak 4:1, nesretno su primili izjednačujući pogodak u zadnjim sekundama utakmice i to iz slobodnog udarca. 4:4 na kraju, u produžetku bez golova, a nakon penala 6:7 za učenike! I k tome još dvije ozljede: Luka Magaš slomio je ruku u laktu, a profesor Hrvoje Madžar nožni palac. Ajoj! A da prekinemo tradiciju?

Marisa Miočić, 2.b

Izaberimo prijateljstvo, bratstvo i mir,

Stvarajmo zajedno bolji svijet!

Čestitamo svima Dan škole!

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post