27. SVJETSKI DAN BOLESNIKA

Budimo dar jedni drugima

 

Na blagdan Gospe Lurdske i 27. Svjetski dan bolesnika, u ponedjeljak 11. veljače 2019., učenici naše škole u pratnji s. Viktorije Gadža posjetili su Dom za starije i nemoćne kod Sfinge.

 

Podsjetimo, Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače diljem svijeta, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. Obilježavanjem Dana bolesnika podiže se svijest šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

U Domu kod Sfinge sudjelovali smo na misnom slavlju koje je predvodio fra Bojan Rizvan, župnik župe Srca Isusova. Pozdravivši sve nazočne, medicinske sestre, osoblje doma, mlade volontere i učenike dviju zadarskih škola te starije i bolesne, fra Bojan se na početku slavlja prisjetio svih onih čije patnje i bolesti nosimo u svom srcu, a nadanja za njihovim ozdravljenjem u svojim molitvama. Posebno je zahvalio mladima što su došli kako bi unijeli radost i mladost u živote onih čiji su dani opterećeni križem starosti i bolesti.

U prigodnoj propovijedi fra Bojan se osvrnuo na nošenje križa. U kakvoj god se situaciji nalazili, bilo mladi bilo stari nismo od Boga ostavljeni, rekao je. Križ se ne događa bez Božje volje. Prihvatiti ga iz ljubavi znači živjeti po Božjoj volji. Primjer nam je blažena djevica Marija. Ona nas uči kako susresti Boga u svim životnim (ne)prilikama. U svojoj želji za susretom s Gospodinom ona je bila spremna uspeti se na gorje. To za nas znači popeti se na brdo svoje oholosti, sukoba, odvajanja… i graditi zdrave odnose koji donose zdravlje, radost, ispunjenost. Iz susreta s Gospodinom treba crpiti hrabrost i neustrašivost za zdrave susrete s ljudima, zaključio je fra Bojan.

»Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10, 8) tema je poruke pape Franje za ovogodišnji 27. Svjetski dan bolesnika u kojoj se govori o suvremenim bolestima, odbačenosti i ravnodušnosti, a koje se mogu izliječiti preko darivanja. Darivanje se razlikuje od poklanjanja darova jer uključuje slobodno sebedarje i želju za izgradnjom odnosa. Papa poziva da prihvatimo činjenicu da je svaki čovjek siromašan i potrebit te da, svjesni toga, hrabro provodimo u djelo solidarnost kao krjepost prijeko potrebnu za život. Pozivajući na zahvalnost za  darove koje smo besplatno primili od Boga, život i spasenje, papa ističe kako je „dar kategorija koja najbolje odgovara izazovu današnjeg individualizma i društvene fragmentarnosti,“ jer promiče nove odnose, otvara prostore i stvara mogućnosti za ljudski rast i razvoj. Dar je uzajamno priznavanje! Dar je odraz Božje ljubavi, koja ima svoj vrhunac u utjelovljenju Sina Isusa i izlijevanju Duha Svetoga.

Učenici su sudjelovali i pjesmom animirali euharistijsko slavlje. Po završetku misnog slavlja podijelili su se u manje grupe i krenuli u posjet po odjelima Doma, razgovarali i uručivali prigodne darove starim i bolesnim osobama koje je, za tu prigodu, pripremila zadarska Katolička udruga medicinskih sestara i tehničara.

U ušima nam još odzvanja misao i poziv pape Franje da „budemo sposobni sagnuti se nad ljudskim potrebama jer se Isus ne prestaje saginjati nad ljudskom slabošću i bolešću kako bi nam pokazao ljubav. Svaka gesta ljubavi učinjena u Isusovo ime zapisana je u vječnost i čini dio Isusova kraljevstva nebeskog. Budimo jedni drugima dar jer smo na to pozvani!“

V.G.

 

 
 

Share this Post