2.a RAZRED NA »MALOM TEČAJU RADOSNOG KRŠĆANSTVA«

Ove dane pamtit ćemo po zajedništvu, ljubavi, razgovorima, suzama i smijehu, glazbi, molitvi, sakramentima, klanjanju, svakom toplom zagrljaju i lijepoj riječi te prije svega Božjoj prisutnosti koju smo osjetili i još ju osjećamo!

 

Od petka, 4. do nedjelje, 6. studenog 2022. godine, 2.a razred sudjelovao je na duhovnoj obnovi u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević. Ovaj Mali tečaj radosnog kršćanstva predvodili su mladi animatori iz pokreta Kursiljo zajedno s don Igorom Ikićem iz župe Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici. U ime cijelog razreda mogu reći da smo se uistinu duhovno obnovili jer smo susreli Isusa jedni u drugima, a kako je rekao don Igor: »Nakon susreta s Isusom ne možemo ostati isti jer nas goni Duh Sveti«.

 

DAN PRVI

Prvi dan našeg tečaja započeo je okupljanjem u 8 sati ujutro, zajedničkom molitvom i upoznavanjem. Animatori Ana, Dorotea, Filip, Hrvoje, Marija i Magdalena došli su čak iz Zagreba, a Marko iz Posušja kako bi s nama podijelili svoja svjedočanstva i kako bi nam svojim primjerom pokazali kakvo je to »radosno kršćanstvo«. Prvi je dan bio vrlo intenzivan. Slušali smo velik broj svećeničkih i laičkih predavanja koja su nam se urezala u srca. Razmatrali smo o samome sebi, o Božjoj milosti, o prispodobi o izgubljenom sinu te o vjeri, ufanju i ljubavi. Poseban dojam na nas ostavila su svjedočanstva naših animatora koji su potpuno iskreno i hrabro s nama podijelili dio svojih životnih priča. Teme laičkih predavanja bile su Traganje za vrijednošću, Kršćanin u svojoj Crkvi te Kršćanski život je drugačiji. Osim predavanja, radili smo u skupinama u kojima smo raspravljali o odslušanim temama te puno bolje upoznavali jedni druge. Krajem dana izmolili smo krunicu Božjeg milosrđa koja nas je posebno dotakla jer ju nismo molili na običan način već pjesmom. Također smo sudjelovali na svetoj Misi nakon koje je uslijedila večera i igre.

 

DAN DRUGI

U subotu ujutro slušali smo predavanja don Igora o osobi Isusa Krista i sakramentima. Osim toga, poslušali smo još dva svjedočanstva animatora pod nazivom Produbljivanje vjere te Kralježnica koja su nas posebno dirnula. Subota je bila iznimna. Poslije ručka imali smo Pokorničko bogoslužje i Ispovijed nakon koje smo svi osjetili veliko olakšanje. Potom  smo slavili sv. Misu te se klanjali pred Presvetim što nikog nije ostavilo ravnodušnim. Predvečer smo igrali briškulu, mafiju i druge igre. Posljednji dan boravka u sjemeništu bio je prepun pomiješanih emocija koje su neke dovele do suza. Gotovo je nezamislivo da smo se u ta nepuna tri dana međusobno zbližili i upoznali više nego u skoro dvije godine. S animatorima smo također uspostavili predivan odnos koji bismo voljeli još više razviti.

 

DAN TREĆI

U nedjelju smo imali jedno svećeničko predavanje o ljubavi između Oca i Sina – Duhu Svetom nakon kojega je uslijedila Euharistija koja je bila divna. Imali smo prinos darova i pokajnički čin; prinijeli smo na oltar sve naše slabosti i nedostatke u obliku kamena, trna i cigareta, te Bibliju, križ, srce, kruh, vodu, vino i cvijet što predstavlja Riječ Božju, krštenje, ljubav, žrtvu, radost i milosrđe. Nakon Euharistije i ručka, dragi don Igor podijelio nam je križiće koje je pritom blagoslovio, kako bi se još dugo sjećali našeg tečaja. Filip je održao kratko predavanje pod nazivom Prijateljska zajednica u kojemu je sažeo sve što smo prošli zajedno i dao nam upute za dalje. Hrvoje nas je za kraj pozvao da nastavimo živjeti u zajedništvu te nas ohrabrio riječima: »Vi ste vojska Kristova!«

 

ŠTO ZANČI BITI KRŠĆANIN

Ove dane pamtit ćemo po zajedništvu, ljubavi, razgovorima, suzama i smijehu, glazbi, molitvi, sakramentima, klanjanju, svakom toplom zagrljaju i lijepoj riječi te prije svega Božjoj prisutnosti koju smo tamo osjetili i još ju osjećamo – a ako nam taj osjećaj ikad ishlapi, rado ćemo se sjećati svih divnih ljudi, svakog trenutka na našem tečaju koji je povrh svega bio radostan. Upoznali smo što to znači biti kršćanin. U primjeru dragih animatora, od prvog smo dana shvatili da kršćanstvo nije ništa drugo doli ljubav, zajedništvo i radost. »Kršćanstvo nisu samo bakice koje mole u crkvi« – netko je rekao; kršćanstvo je živi Isus, onaj kojega smo upoznali u drugima jer, kao što je rekao don Igor: »Bog je u vama (…) vi zračite Božjom ljubavi (…) Njegova Krv kola vašim venama«.

 

Za kraj ću navesti nekoliko misli koje sam zapisivala prilikom tečaja, a spomenute su na predavanjima. Možete promišljati o njima, uzeti ih kao osobni moto ili ih tiho izgovoriti poput molitve:

 

Veronika Višnjić, 2.a

 

Ti si vrijedan, ti si ljubljeno dijete Božje

Naš Bog uvijek nas čeka raširenih ruku

Dužni smo trajno ljubiti jedni druge

Moramo težiti da budemo dar drugome

Vjera je predokus našeg kontakta s Bogom

Bog će uvijek uslišiti naše molitve, ali ne onako kako mi to očekujemo

Ljubav nema veze s osjećajima, ljubav je čin Kraljevstvo Božje je u vama

Moj izvor ljubavi je Bog

Isus je zakon

Nema veće milosti od one kad ti Bog očisti savjest

Samo jedno moraš tražiti od Gospodina – da ga ljubiš, za sve ostalo mu zahvaljuj (sv. Padre Pio)

Bolje je ratovati protiv cijelog svijeta nego protiv vlastite savjesti

Svatko od nas ima rupu, bitno je čime ćemo ju ispuniti

Molitva je najjače oružje

Sve prepusti Gospodinu

Učinit ću sve da se drugi osjećaju dobro u mojem društvu

Bolje je izići u novi dan bez cipela nego bez molitve Duhu Svetom

Dok dajete sebe za drugoga, dobivate drugoga za sebe

Tražih Boga i ne nađoh ga. Tražih sebe i ne nađoh se. Pođoh k bližnjem i tu smo se utroje našli.

Svako prijateljstvo koje nastaje u Kristu, ostaje u Kristu

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post