Pekli smo scones – tradicionalne britanske kolače

U srijedu, 26.5.2021. učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. imali su priliku sudjelovati u projektu koji je pokrenuo profesor Neven Nižić zajedno s profesoricom Jayne Bowra iz Languages United, škole za učenje engleskog jezika iz Batha u Velikoj Britaniji. Riječ je o radionici koja se odvijala uz pomoć platforme Zoom, a njen je cilj bio upoznavanje engleske kuhinje, razmjena iskustava u kuhinji te spoznaja bogatstva hrvatske i engleske kulture koje se temelje na različitosti jela i namirnica u obje tradicionalne kuhinje.

Dogovorena videokonferencija započela je u 16 i 30, a odvijala se pod vodstvom profesorice Jayne koja nas je provela kroz cijeli proces pečenja tradicionalnih britanskih scones. S druge smo strane mi, samostalno ili raspoređeni po timovima, pratili i slijedili profesoričine upute iz svojih kuhinja u Hrvatskoj.

Recept za scones bio je poprilično jednostavan s obzirom na to da smo već nekoliko dana prije dobili popis sastojaka koji su nam bili potrebni za ovaj desert te smo se svi stigli kvalitetno pripremiti za rad. Profesorica nas je strpljivo, korak po korak, vodila kroz recept te bi zastala i uvijek veselo iznova objasnila postupak svakome tko ne bi iz prve shvatio. Scones smo započeli miješajući 225 grama brašna s 55 grama maslaca, što je u našoj kuhinji isprva stvorilo problem jer smo zaboravile pripremiti vagu, no srećom uspjele smo se brzo snaći, pa je ostali dio pečenja protekao bez većih poteškoća. Nakon toga slijedili su prašak za pecivo, šećer u prahu i mlijeko kojim smo lagano premazali scones na kraju. Cijelu smo smjesu prvo oblikovale, a zatim sve stavile u pećnicu na 220 stupnjeva. Dok smo čekali da se naši scones ispeku, pobliže smo se upoznali, približili smo profesorici Jayne našu tradicionalnu kuhinju te saznali nešto više o engleskoj kuhinji. Nakon dvanaest minuta scones su bili gotovi i spremni za jelo. Naravno, bili su jako ukusni!

Iznimno nam je drago što smo dobile priliku sudjelovati u ovom projektu te upoznali zabavnu i uvijek pozitivnu profesoricu Jayne, tako smo svojim sudjelovanjem stekli djelić znanja o engleskim specijalitetima. Nadamo se da će se ova suradnja nastaviti i u budućnosti!

https://www.languagesunited.com/

Laura Pavić, Dora Tomić, Loreta Špralja i Viktorija Bačkov, 2.b

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post