BILI SMO DOMAĆINI 31. DRŽAVNOG NATJECANJA IZ KLASIČNIH JEZIKA

Veni, vidi, vici

 

Počašćeni, prihvatili smo ukazano nam povjerenje i bili domaćini 31. Državnog natjecanja iz klasičnih jezika koje se održalo od 26. do 28. ožujka u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. Sve je započelo ukrašavanjem škole u antičkom duhu kako bismo našim natjecateljima još više dočarali to razdoblje. Nekolicina nas učenica trećih razreda, odjenule smo toge, stavile lovorove vijence, poput ženā tog razdoblja, te bile na raspolaganju natjecateljima među kojima je bila i naša Katarina Matulić.

 

DOBRODOŠLICA

Natjecatelji su došli u ranim poslijepodnevnim satima iz svih dijelova Lijepe Naše. Profesori Ratko Rušev i Neven Nižić podijelili su ih u dvije skupine te vodili u obilazak i upoznavanje grada. Izložili su im kratku povijest Zadra, obišli s njima muzeje te ih uputili gdje kupiti najbolji sladoled u gradu. Nakon slobodnog vremena slijedilo je službeno otvaranje natjecanja.

 

SVEČANO OTVORENJE

… održalo se u crkvi sv. Donata u 18 sati. Školski je zbor pod vodstvom prof. Grge Ivkovića otvorio svečanost himnom Republike Hrvatske. Bogati program vodili su maturanti Martina Vidaić i Krunoslav Grebenar, a također su sudjelovali i učenici s Paga sa svojom predstavom o Bartolu Kašiću. U ime Agencije za odgoj i obrazovanje vanjski suradnik Tonći Maleš poslao nam je zanimljiv video iz Afrike. Mnoštvo malih Afrikanaca otpjevalo nam je veselu pjesmu i zaželjelo sreću našim natjecateljima. Sve je sudionike i goste potom pozdravio ravnatelj škole domaćina don Ante Sorić, zatim se nazočnima obratio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Svojim je dolaskom značaj ovog natjecanja potvrdila i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, gospođa Jadranka  Pečenković  Žarković koja je također uputila svoju riječ i ohrabrila natjecatelje, a u ime Državnog povjerenstva za Natjecanje iz klasičnih jezika, njegova predsjednica Zdravka Martinić Jerčić pozdravila je sve natjecatelje, nakon čega je otac nadbiskup Želimir Puljić proglasio otvorenim 31. Državno natjecanje iz klasičnih jezika. Svečano otvorenje zaokružila je pjesma Gaudeamus igitur u izvedbi školskog zbora.

 

POČELO JE!

Sljedećeg dana natjecanja uslijedili su ispiti. U antičkom smo stilu dočekali natjecatelje latinskog jezika, podijelili akreditacije te ih uputili u odgovarajuće učionice. Čekajući početak natjecanja na licima natjecatelja, ali i mentora, bili su vidljivi nestrpljivost, strah, uzbuđenje…

Za vrijeme ispita latinskog jezika, natjecatelji grčkog zajedno su s prof. Sandrom Gospić i prof. Ines Rakvin posjetili  Zlato i srebro grada Zadra. Po završetku ispita iz latinskog jezika, natjecatelji su s prof. Teom Radović i nekolicinom nas, volonterki, posjetili Muzej antičkog stakla. Slijedilo je vrijeme za kratko slobodno razgledavanje, nakon čega je bio ručak.

 

U RAZGLEDAVANJU GRADA

Prema dogovoru okupili smo se ispred katedrale sv. Stošije te uputili u crkvu sv. Šime gdje je mons. Josip Lenkić prisutne upoznao s prošlošću, značajem i posebnostima crkve. Omogućio nam je vidjeti tijelo svetog Šime, pomoliti se zaštitniku te uzeti pamuk. Preko puta crkve nalazi se nedavno obnovljena Kneževa palača koju smo također imali priliku obići i razgledati njezin postav. Oduševljeni, uputili su se rivom prema Sveučilištu gdje su saznali što znači studirati latinski i grčki te su entuzijastično postavljali pitanja, a poneki su čak sa studentima govorili latinski.

 

REZULTATI

Kucnuo je i taj čas, objava neslužbenih rezultata. Na licima se mogao vidjeti strah, sreća, uzbuđenje, a na naše iznenađenje bilo je mnogo osnovaca koji već uče klasične jezike i postaju maleni majstori tih predmeta. Prošao je žalbeni rok, došli su službeni rezultati. Nedugo zatim slijedila je svečana podjela priznanja u školskoj dvorani gdje su svi sudionici pronašli prigodne darove. Čestitamo svim sudionicima Državnog natjecanja jer je velik  uspjeh uopće doći do najviše razine. Svi ste vi pobjednici bez obzira na rezultat te nemojte da vas on obeshrabri za daljnja natjecanja! Velike čestitke našim Zadrankama iz Medicinske škole Ante Kuzmanića na njihovom plasmanu, a posebna čestitka našoj Katarini Matulić (3.b) koja je je predstavljala našu školu na ovogodišnjem Državnom natjecanju! Predsjednica Državnog povjerenstva za Natjecanje iz klasičnih jezika Zdravka Martinić Jerčić službeno je zatvorila 31. Državno natjecanje klasičnih jezika te sve pozvala na večeru i dala informacije za slijedeći dan kada je natjecatelje očekivao izlet u Nin.

 

ORGANIZACIJSKI ODBOR

Zahvalni smo kao škola što smo imali priliku biti domaćinima, a na kraju ističemo i jednu posebnost ovogodišnjeg natjecanja, a ona se sastoji u činjenici kako je, na inicijativu ravnatelja Klasične gimnazije Ivana Pavla II. don Ante Sorića, Odbor za organizaciju natjecanja ujedinio predstavnike srednjih škola iz cijele Zadarske županije te Odjel za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru. Spomenimo poimence njegove članove: don Ante Sorić, Tea Radović, Ines Rakvin, Sandra Gospić, s. Ana Lipovac, Natali Miletić, Helena Bekić, Vera Motušić, Sanja Želehovski, Zdenka Rogić i Linda Mijić.

 

Nikolina Bajlo, 3.a

 

 
 

Više iz rubrike Događanja

 
 

Share this Post