Nadati se

 

Nada skriva u sebi mnoge aktivnosti. Ona uobličuje ovaj svijet jer vjeruje da je Bog za ovaj svijet pripravio budućnost. Ona se pouzdaje u to da ima smisla zalagati se za ljude. Uvjerena je da je Bog ljudima pripremio dobru budućnost. No istodobno nada zna da se naša vremenita nadanja rasplinjuju, ako nisu nošena povjerenjem prema većem djelovanju.

Čežnja se ne zatvara pred zastrašujućim životnim činjenicama. Ona nas stavlja u trag nade koja daje da pogledamo u oči stvarnost, a da zbog toga ne očajavamo.

Nada može čekati. Ona je strpljiva. Uvijek ima ljudi kojima nije dobro, koji su „iscijeđeni”. Nada se pouzdaje u to da će oni tu krizu prebroditi. U nadi ne napuštam drugoga. Uzdam se da će naći svoj put. I mogu strpljivo čekati dok taj drugi ponovno ne skupi snagu.

Kršćanska nada daje mi da doživim patnju drugoga. Nadam se da će Bog okončati moju patnju ne po smrti već po izlječenju moje bolesti, kroz utjehu u mojoj boli, kroz duboko iskustvo ljubavi, koja preobražava patnju. I takva nada daje mi da drukčije doživim patnju. Ne predajem se. Nadam se u Bogu i u sebe i za sebe da će me patnja učiniti zrelijim i da će me uvesti u duboko iskustvo Božjeg života i tajne.

 

Iz knjige: Biseri mudrosti, Anselm Grün

 
 

Više članaka iz rubrike Duhovni poticaji

 
 

Podijeli ovaj članak